Date a Dog komt naar West-Vlaanderen: Op date om de liefde op vier poten te vinden

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vruchteloos op zoek naar de perfecte partner? Ga dan eens op date met een adoptiehond! Op zondag 25 augustus komt Date a Dog voor de eerste keer naar West-Vlaanderen. Ze slaan hun tenten op in Harelbeke. Iedereen die op zoek is naar een nieuwe beste vriend kan er iets komen drinken en rustig kennismaken met honden die een tweede kans verdienen. “Asielhonden krijgen snel het label van agressief of asociaal opgeplakt, terwijl dat vaak onterecht blijkt”, zegt initiatiefneemster Mieke Van Camp.

Mieke Van Camp is 54 en woont in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere. Samen met haar dochter Yanah en hun vriendin Manou A-Tjak runnen ze de vzw Hugs with Tails. Vier keer eerder organiseerden ze in Gent Date a Dog, een evenement waar ze (asiel)honden een nieuwe thuis proberen te bezorgen. Met succes: vijftien lieve viervoeters kregen dankzij Date a Dog een tweede kans. “Toch stond uitbreiden naar West-Vlaanderen niet meteen op onze planning”, vertelt Mieke. “Maar toen we de uitnodiging kregen van Veronique ‘t Kind van Be Happy Dog uit Harelbeke, konden we niet anders dan toehappen. Be Happy Dog plaatst verwaarloosde en in beslag genomen honden tijdelijk in opvanggezinnen, tot er een warm nestje voor de dieren wordt gevonden.”

Het evenement is even simpel als geniaal. “Wij zorgen voor een afgezet terras waar de honden vrij kunnen rondrennen. Waarom vrij? Omdat aanlijnen bij veel honden voor stress zorgt, net als opgesloten zitten in een kleine kooi. Als ze mogen lopen, springen en spelen komt hun ware aard naar boven. Op basis daarvan is voor het geïnteresseerde adoptiebaasjes veel makkelijker om te zien of de hond bij hen past”, zegt Mieke. “We kiezen bewust voor sociale honden, ze moeten in groep kunnen functioneren. Al krijgen langzitters, honden die al eventjes op zoek zijn naar een nieuwe thuis, wel voorrang. Hondjes die er wat minder mooi uitzien of verlegen zijn, raken soms moeilijker aan een baasje. Maar eens je ze de kans geeft om je hart te doen smelten, tonen ze zich de beste kameraden.”

Honden die al langer op zoek zijn naar een nieuwe thuis, krijgen voorrang op Date a Dog. (foto Rémy A-Tjak)
Honden die al langer op zoek zijn naar een nieuwe thuis, krijgen voorrang op Date a Dog. (foto Rémy A-Tjak)

Heel veel interesse

Mieke en haar dochter kwamen eerder toevallig in de wereld van hondenopvang terecht. “We sprongen soms bij bij Dogs & Drinks in Gent, het eerste hondenadoptiecafé in België. Maar omdat we zagen dat er immens veel vraag is, beslisten we om onze eigen vzw op te richten. Zonder te overdrijven: er zijn altijd meer mensen die willen deelnemen aan onze ‘dates’ dan er plaatsen zijn. We laten bewust maximaal dertig deelnemers per bezoekblok toe. De kalmte bewaren voor het welzijn van onze honden, dat komt altijd op de eerste plaats.”

We moeten de asielen uit de buurt nog contacteren, maar ik hoop natuurlijk dat ze meewerken – Mieke Van Camp, organisator Date a Dog

Welke honden er op het event in Harelbeke geadopteerd kunnen worden, kan Mieke nog niet zeggen. “We beslissen meestal vrij laat, omdat de kans bestaat dat de hond net daarvoor een thuis vindt”, duidt ze. “Ook voor volgende week zondag moeten we de lokale asielen nog contacteren, maar uiteraard hopen we van harte dat ze willen meewerken. Wat wel opvalt, is dat het vaak eerder de organisaties die honden in het buitenland redden, deelnemen. Hun honden zijn het gewend om op straat in een roedel te leven. Bij ons krijgen asielhonden – vaak onterecht – sneller het label van agressief of asociaal opgekleefd.”

Date a Dog komt naar West-Vlaanderen: Op date om de liefde op vier poten te vinden

Op zoek naar liefde

Moet het nog gezegd dat Mieke zelf helemaal weg is van honden? Zelfs na jaren in de wereld van asielen en opvang is ze niet immuun voor de charmes van de viervoeters. Haar eigen vier lievelingen vormen de zogenaamde ‘knuffelbrigade’ op Date a Dog. En ook dat blijkt aan te slaan. “We krijgen niet alleen mensen die een hond willen adopteren op bezoek, maar vaak komen bezoekers zoeken naar liefde en genegenheid van de hondjes. Iemand die door omstandigheden geen hond kan houden bijvoorbeeld, studenten die hun beestje van thuis missen of zelfs mensen wiens huisdier recent is overleden. Ook kinderen zijn welkom, maar we vragen altijd om een aantal duidelijke regels te respecteren. De hond staat centraal. Altijd.”

Identiteit achterhalen

Binnenkort hoopt Mieke een extra dimensie aan haar Date a Dogs te kunnen toevoegen. “We moeten mensen de mogelijkheid bieden om hun DogIDte laten nakijken. Zowat alle honden zijn tegenwoordig gechipt, dat is wettelijk verplicht. Maar je ziet op sociale media heel vaak oproepen verschijnen van mensen of asielen die op de ouderwetse manier op zoek moeten naar de eigenaar. De info op de chip blijkt soms niet (meer) correct en sinds de nieuwe privacywetgeving van kracht is, zijn veel chips zelfs niet leesbaar. De informatie van sommige baasjes staat op privé, zonder dat ze het zelf beseffen.”

Date a Dog komt naar West-Vlaanderen: Op date om de liefde op vier poten te vinden

De huidige wetgeving laat asielmedewerkers niet toe om de gegevens op een chip te veranderen. Dat moet bij de dierenarts gebeuren. “Heel omslachtig allemaal. Ik heb minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) daar al over aangesproken, maar hij zegt dat dat niet kan veranderen. Gelukkig kunnen we de chips wel uitlezen.” Jammer genoeg komt Mieke nog handen te kort om dat te realiseren. “Mochten we nog een iemand vinden die een beetje handig is met computers, dan zou dat echt een wereld van verschil maken”, zegt ze. “Bij deze dus een warme oproep, mensen die willen bijspringen, mogen mij zeker contacteren.”

Info: Wie op date wilt met de hond, kan inschrijven via www.hugswithtails.be en kost je amper 5 euro. Snel zijn is de boodschap, de evenementen verkopen vrij snel uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier