Dany Hendrickx verzorgt gidsbeurten over IJslandvissers en kapers in Oostende: “Ik kruip in de huid van burgemeester Serruys”

Dany richt zich tot groepen en verenigingen die Oostende eens op een andere manier willen leren kennen. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Voortaan kunnen groepen Oostende ontdekken met een reeks straffe verhalen over IJslandvaarders en kapers. Gebracht door gids Dany Hendrickx die daarvoor in de huid kruipt van burgemeester Jean Baptiste Serruys.

“Ik stond 41 jaar voor de klas in Gent, waarvan 38 jaar als onderwijzer in het vijfde leerjaar”, zegt Dany die sinds 2020 met pensioen is. “Ik was gids in Gent en begon in 2010 met het spelen van historische figuren tijdens mijn gidsbeurten. Er bestonden wel al acts van mensen die zich in pastoor of travestiet verkleedden, maar ik pakte het anders aan. Ik deed mijn gidsbeurt als Lieven Bauwens, de ondernemer en industrieel spion die in de 18e eeuw spinmachines in kisten naar ons land smokkelde en in Gent de textielindustrie startte. Ik bracht de info in de ik-vorm en dat sprak mensen aan.”

Niet ernstig

En dat viel zeker in de smaak : al 14 jaar gidst Dany groepen. “Later volgde ook een rol als torenwachter in het Belfort. Ik maakte ook een rondleiding waarbij ik in de huid kruip van de socialistische voorman Edward Anseele en pimpte ook een wandeling rond ambachten uit de 15e eeuw tot een boeiende ontdekking van de stad.”

De gidsbeurten van Dany waren zo succesvol dat hij ook een tour maakte als beenhouwer, gebracht in witte schort en het sappige Gentse dialect. “Ik was pionier in dat soort gidsbeurten en herinner me nog dat ze er op de gidsenschool tegen waren omdat het niet ernstig was. De tijdens zijn veranderd en ondertussen geven ze er les over en komen kandidaten kijken naar mijn gidsbeurten.”

“Ik wil dat deelnemers informatie krijgen en zich ondertussen amuseren”

Sinds 2012 komt Dany ook naar Oostende. Aanvankelijk als tweedeverblijver; sinds 2020 is hij inwoner. “Ik sloot me aan bij Gidsenkring Lange Nelle omdat ik erg geïnteresseerd ben in beide Wereldoorlogen. Ik gidste zo op het domein Raversijde. Het viel me op dat er in Oostende zeer goede gidsen zijn die zeer veel weten en zeer ernstig zijn. Ik wilde het wat activeren en zorgen voor meer infotainment waarbij deelnemers aan een wandeling informatie krijgen en zich ondertussen goed amuseren. Een eerste gepekelde wandeling was Liefde met zeezout die ik samen maakte met collega-gidsen Hilde Veulemans en Luc Vanspeybrouck.”

Burgemeester Serruys

Dany gaat nu een stap verder en maakte een nieuwe wandeling waarbij hij in de huid kruipt van burgemeester Jean Baptiste Serruys (1754-1833). “Aanleiding was de expo over 300 jaar Oostendse Compagnie van Michael Serruys. Ik maakte in die periode ook kennis met auteur Doris Klausing die publiceerde rond de zee. Ik bundelde boeiende verhalen over de Ijslandvaart en de kapers over een periode van 150 jaar. De rode draad is Oostende en ik vertel als burgemeester Serruys. De wandeling bevat een tiental verhalen, duurt van 1,5 uur brengt ons naar het staketsel, de Visserskaai, het Klein Strand en de Vistrap. Ik richt me tot groepen en verenigingen die Oostende eens op een andere manier willen leren kennen.” De reacties zijn divers : “Sommigen vinden het leuk dat er wat verandert, anderen vinden dat de ernst wordt aangetast. Dezelfde argumenten die ik destijds ook in Gent hoorde.”

Gidsenkring positief

Marc Loy, voorzitter van Gidsenkring Lange Nelle : “Dit is iets nieuw en alvast een mooi aanbod. Dany wil het brengen onder de koepel van de gidsenkring en het kan een meerwaarde zijn in ons aanbod. We willen wel continuïteit kunnen bieden en wij moeten nagaan of nog andere gidsen het kunnen verzorgen, zoals met andere wandelingen die door verschillende gidsen verzorgd worden. Het zou in ons pakket kunnen passen.” Over Dany zegt Marc: “Hij heeft talent. Het is een andere manier van gidsen en zal nooit door alle groepen gevraagd worden. De ene toeschouwer wil al meer animatie dan de andere. Maar ik denk wel dat groepen er klaar voor zijn. Toeschouwers zullen zo’n geanimeerde rondleiding evenzeer waarderen in Gent als in Oostende.”

Gids Hilde Veulemans is enthousiast : “Ik ben overtuigd dat het kan slagen. Zelf maakte ik ooit een wandeling over het Interbellum waar ik me ook verkleed maar ik breng dat niet als personage. Dany doet dat wel en ik denk dat er veel potentieel in zit.”

De wandeling kan voorlopig geboekt worden bij de gids zelf: hendrickx.dany@telenet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier