Dagjesmensen dupe van zomer aan zee? Kustburgemeesters vanmiddag samen

Worden taferelen als deze komende zomer sterk aan banden gelegd? © Davy Coghe
Hannes Hosten

Maandagnamiddag vergaderen de kustburgemeesters met Vlaams minister van Toerisme Demir en gouverneur Decaluwé over het kusttoerisme komende zomer. Gevreesd wordt dat vooral de dagjesmensen de dupe zullen zijn. Unizo dringt in een open brief aan om de tweedeverblijvers vanaf 18 mei weer toe te laten.

Maandagnamiddag vindt een belangrijke vergadering plaats van de kustburgemeesters met gouverneur Carl Decaluwé en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). Bedoeling is om het eens te raken over een plan van aanpak voor het toerisme komende zomer voor de hele kust.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws maandag zullen vooral de dagjesmensen de dupe zijn. De tweedeverblijvers en mensen met een vaste campingplaats zouden bovenaan het prioriteitenlijstje staan van alle betrokkenen bij het overleg. Daarna volgen hotel- en andere verblijfsgasten en de dagtoeristen staan onderaan. Er wordt overwogen geen extra treinen naar zee in te leggen, één op twee parkeerplaatsen te schrappen en de toeloop op strand en dijk streng te controleren.

De ziekenhuiscapaciteit aan zee is een belangrijke reden om het kusttoerisme zo strak aan banden te leggen. Aan onze kust heb je enkel het AZ Damiaan en de campus Serruys van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende in Oostende en vestigingen van het AZ Zeno in Knokke-Heist en Blankenberge. De Westkust heeft geen ziekenhuis en is aangewezen op het AZ West in Veurne.

Tweedeverblijvers

Het is bekend dat de kustburgemeesters erop aandringen om de tweedeverblijvers al vanaf 18 mei toe te laten. Vorige week liet onder meer Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) horen dat het heel moeilijk zal zijn om de tweedeverblijvers te controleren. Zijn Middelkerkse collega Jean-Marie Dedecker stelde zelfs dat hij vanaf 18 mei geen tweedeverblijvers meer zal controleren, “ook al draaien ze me in de bak.”

De kustafdelingen van Unizo vragen nu in een open brief aan de kustburgemeesters om de tweedeverblijvers vanaf 18 mei weer toe te laten. “Overtuig de veiligheidsraad”, port Unizo hen aan. “We lezen de laatste dagen dat een aantal burgemeesters 18 mei als datum blijven vooropstellen. We trekken dus duidelijk aan hetzelfde zeel. Met onze brief hopen we via hen een signaal te geven aan Brussel over de noodzaak van onze tweedeverblijvers voor de lokale economie. Uit cijfers blijkt namelijk dat zij aan onze kust jaarlijks meer dan 1 miljard euro spenderen“, zegt voorzitter Stijn Van den Abbeele van Unizo Oostende.

“Goed voor 1 miljard euro”

“Het eerste vooruitzicht van terugkomst op 18 mei willen wij uitgevoerd zien. Wachten tot 8 juni zal onlosmakelijk zorgen dat sommige zaken kopje onder gaan. Dat kunnen en moeten we vermijden. Voor velen staat het water nu aan de lippen. Extra liquiditeiten zijn broodnodig. De verwelkoming van de tweedeverblijvers is een relancemaatregel van 1 miljard euro“, zegt Stijn Van den Abbeele.

“Tweedeverblijvers investeren en spenderen hier met plezier. Versta ons niet verkeerd. We zijn de burgemeester zeker dankbaar voor alle lokale initiatieven en maatregelen die al genomen zijn ter ondersteuning van de lokale economie. Maar 1 miljard voor de hele kust, daar kan geen enkele lokale steunmaatregel of horecabon tegenop.”

Het is nu uitkijken naar wat er op de vergadering uit de bus komt. “We wachten het voorstel van de gouverneur af”, zegt burgemeester Bart Tommelein maandagochtend. Maandagavond wellicht meer nieuws, maar het is wel de nationale veiligheidsraad die de uiteindelijke beslissing zal moeten nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier