Dagcentrum Den Uytkant lanceert zijn eigen bier

Boven v.l.n.r.: Pieter Glorie, Steven Pil, Patick Staelens en Marina Vanhove. Onder v.l.n.r.: Daniel Stroo, Roland Viane, Johan Vandame, Hugo Noyelle en Cedric Claeys. (foto MG)
Redactie KW

Den Uytkant, waar mensen met een beperking terecht kunnen voor dagondersteuning, lanceert zijn eigen bier. Den Uytkanter wordt op vrijdag 3 mei voorgesteld tijdens de jaarlijkse bloemenverkoop. “Het idee is al een vijftal jaar geleden ontstaan”, vertelt Pieter Glorie.

Bij Duin en Polder kunnen mensen met een beperking terecht voor dagondersteuning vanuit een werkaanbod. Hiervoor hebben ze de keuze tussen een aantal eigen werkplekken zoals Het Atelier, Het Polderhuis en Den Uytkant. Daarnaast kunnen ze ook kiezen voor Het Jobbureau. Daar kunnen ze terecht om bijvoorbeeld rekken te gaan vullen in winkels, dieren te verzorgen op een boerderij, te helpen in een kleuterklas of leeggoed te sorteren in een warenhuis.

We liggen op een fietsknooppunt, dat biedt zeker kansen – Pieter Glorie

Bij Den Uytkant, een boerderij in de Moerestraat in Keiem, komt er nu nog een nieuwe activiteit bij, namelijk het bierbrouwen. Op vrijdag 3 mei vindt de jaarlijkse bloemenverkoop met ook de verkoop van groenten en fruit plaats, met dit jaar als extra de officiële lancering van het Uytkantbier. “Het idee om bier te brouwen als activiteit samen met onze mensen is een vijftal jaar geleden gestart onder de collega’s. De interesse was er, maar het ontbrak ons aan kennis en kunde. Zo’n twee jaar geleden jaar terug startte een vrijwilliger die toevallig al jaren hobbybrouwer was. Sindsdien is ons bierproject in een sneltempo gegaan” vertelt Pieter Glorie.

Eeuwenoud en

toch vernieuwend

“Het biertje met de naam Uytkanter is een blond bier van hoge gisting 7°, met hergisting in de fles. Op de boerderij, Den Uytkant, vinden we het leuk om ambachtelijk te werken : we kweken onze groenten, die we na de oogst vers eten of inmaken. We maken choco, advocaat, confituur, en bier paste volgens ons ook in dat rijtje. Deze ambachten zorgen voor contact met de gemeenschap én voor appreciatie. De mensen uit de buurt vinden vlot de weg naar onze hoeve om producten te kopen. Met het brouwen van bier maken we ook een stukje de omgekeerde beweging. We pakken uit met ons bier en Duin en Polder krijgt wat naambekendheid bij het bredere publiek. Het is een aantrekkelijke activiteit die wat vernieuwend en toch al eeuwenoud is. We brouwden zelf kleine batches bier op den Uytkant, hoeveelheden van 25 tot 60 liter, enkel om te schenken voor eigen interne evenementen. Omdat het bier tijdens die momenten wel gesmaakt werd, groeide het idee om met ons recept naar een brouwer te gaan. We lieten duizend liter brouwen in brouwerij Fort Lapin in Brugge. Door het te laten brouwen zijn we in orde qua regelgeving rond accijnzen en dergelijke.”

Het bier is te koop op de boerderij, in de Wereldwinkel en bij de Diksmuidse horeca. Ook op de Fairtrade markt kan je het krijgen. “Ook de houten kratjes maken we zelf, van gerecycleerd palettenhout. Het idee om een fietsstopplaats te worden, omdat we op een fietsknooppunt liggen, is aan het rijpen. Het kan dus goed zijn dat we het bier met de tijd ook zelf gaan schenken”, geeft Pieter nog mee.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier