Dagbladhandel Pipas sluit na ruim 40 jaar: “Ze stonden soms in rijen tot buiten”

Magda Bruggeman en David Verstraete vonden geen overnemer voor hun dagbladhandel. (Foto NVM) © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Dagbladhandel Pipas in de Ieperstraat 106 stopt ermee. Na 41 jaar vinden David Verstraete en Magda Bruggeman dat het stilletjes tijd is geworden om met pensioen te gaan. “Mijn vrouw en ik worden dit jaar 70. Als je dan niet mag stoppen, dan kan je nooit stoppen hé”, lacht David. De zaak sluit op 3 september de deuren.

De winkel bestaat sinds 1970. Toen al was het een dagbladhandel. “Mijn zus baatte de zaak uit. In 1976 heb ik het overgenomen van haar”, vertelt David. Het was echter zijn vrouw die Pipas een hele poos alleen heeft gerund. “Vanaf 1985 hield ik alleen onze winkel open. David had nog zijn job als vrachtwagenchauffeur en ging daarin verder. Pas een kleine tien jaar later kwam hij er dan bij om samen met mij in de winkel te staan. Tot nu eigenlijk”, vult Magda aan.

David heeft in die tijd heel veel veranderingen gedaan in de winkel. “Ik heb de winkel zelf ingericht, ik deed dat graag. Alle rekken waarop we de rookwaren uitstallen, heb ik zelf gemaakt”, aldus David. Bij Pipas kan je onder meer terecht voor kranten, dagbladen, strips, speciaalmagazines, loterijspelen, rookwaren… In het begin bood de winkel meer producten aan.

“We verkochten vroeger ook papierwaren zoals teken- en schrijfgerief, schriften en ringmappen. Kortom, alles wat je nodig kan hebben als schoolgerief. Maar er was te veel concurrentie. Andere winkels die gespecialiseerd waren daarin trokken de mensen meer aan”, zegt Magda.

Duizend klanten

Een dagbladhandel draaiend houden is niet zo gemakkelijk als het voor sommigen lijkt. “Alles wat we verkopen moeten we goed in de gaten houden, vooral de tijdsschriften. De exemplaren die niet verkocht worden, mogen we de week erop terugsturen. Als je sommige stuks vergeet of niet vindt, omdat bijvoorbeeld klanten ze verkeerd teruggezet hebben hebben, dan is het te laat en zit je er ermee. Sigaretten mogen we niet terugsturen dus is het belangrijk om je stock in de gaten te houden”, vertelt David.

“Alle rekken waarop we de rookwaren uitstallen, heb ik zelf gemaakt”

De winkel heeft nog altijd veel klanten maar toch een beetje minder dan vroeger. “Sinds een tiental jaar geleden kopen de mensen minder en minder. Alle belangrijkste kranten en tijdsschriften zijn nu te koop in de supermarkten, vandaar dat de mensen minder naar een dagbladhandel komen. Maar tijdens de verlofperiode vroeger hebben we nog topdagen meegemaakt van méér dan duizend klanten per dag. Je moest dat eens zien, rijen tot buiten”, lacht Magda.

Geen overnemer

Met spijt in het hart moet het koppel sluiten, omdat ze niemand hebben gevonden die de zaak wou overnemen. “We hebben het geprobeerd, maar helaas… Er zijn wel kandidaten geweest maar het feit dat het huis er uiteraard bij hoort in de aankoop schrikt hen af. We zullen dus hier nog blijven wonen na de sluiting. We kunnen dan op ons gemak nog uitkijken om onze woonst te koop te zetten. Het is te groot geworden voor ons, we willen iets kleiners en gerieflijker”, legt David uit.

Het koppel heeft twee zonen maar zij zijn ook niet te vinden voor een overname. “Onze zonen werken zelf allebei als zelfstandigen, hun toekomst ligt hier niet“, aldus Magda.

Eeuwige vakantie

Op 3 september sluit dagbladhandel Pipas definitief de deuren. “We blijven open tot na de Wieltjesfeesten en dan volgt eeuwige vakantie“, lacht Magda. Na 3 september zal er toch nog werk aan de winkel zijn voor het koppel. “Alles moet binnen een week weg: de tijdschriften moeten terug opgestuurd worden, de lichtreclame komen ze halen, overige telefoonkaarten moeten terug…”, somt David op.

Sommige dingen zullen mensen moeilijk vinden in andere winkels. “De helft van de winkel bestaat uit producten die de andere winkels niet of bijna niet aanbieden”, legt David uit. “Ik denk aan gespecialiseerde magazines of tijdschriften over fotografie, dieren of knutselen. Dat zal jammer zijn voor de klanten die daar fan van zijn.”

Eigen bus

Magda en David zullen zich ook na hun pensioen goed bezig kunnen houden. Aan hobby’s geen gebrek voor het koppel. “Ik ga graag wandelen met de vriendinnen en mijn man houdt zich graag bezig met de computer. Maar onze grootste passie is rondtrekken met onze autobus”, vult Magda aan. “Een beetje uitleg misschien? We hebben drie jaar geleden de kans gekregen om een Amerikaanse bus te kopen. We zullen hem helemaal zelf inrichten, beetje bij beetje. Hij moet ook nog een nieuw kleurtje krijgen. We hebben al enkele vakanties achter de rug met onze bus. Nog een paar reparaties en hij zal weer vertrekkensklaar zijn voor verdere reizen”, besluit David.

(Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier