Cultuurdienst lanceert podcast ‘De Nistehiet’
De dienst Cultuur heeft aan de hand van interviews met bewoners van WZC Ter Meersch een podcast gemaakt, getiteld ‘De Nistehiet’. “We wilden er al heel lang eentje maken, en plots bleken de bewoners van Ter Meersch echte babbelaars.”
Pieterjan Beheydt (34) en Lucas Lambrecht (31) van de dienst Jeugd en Cultuur bezochten de afgelopen weken WZC Ter Meersch. Hierbij gingen ze, gewapend met enkele dozen koekjes, op zoek naar een gezellige babbel over de dingen des levens. Na een periode van montage lanceerden ze onlangs een korte trailer op Spotify , waarin de luisteraar al van enkele fragmenten kon genieten. Zelf zijn Pieterjan en Lucas zeer trots op de podcast. “We zijn erg op getogen, inderdaad”, zegt Pieterjan Beheydt. “Tijdens deze coronaperiode ligt de cultuurwereld wat stil. Er zijn geen voorstellingen of optredens en dus is de werkdruk voor de cultuurmedewerkers niet zo hoog. De gemeente vroeg ons daarom om in te springen op andere diensten. De meeste medewerkers gingen aan de slag bij het contactonderzoek , maar ik wilde me, net als Lucas, op een andere manier nuttig maken.”
De naarstigheid
De twee zochten een sociale uitdaging en vonden die uiteindelijk bij WZC Ter Meersch, dat dringend om hulp verlegen zat. Op donderdag en dinsdagnamiddag ondersteunden ze de animatiedienst. Gaandeweg groeide het idee voor een podcast. “Eigenlijk wilden we er al heel lang eentje maken”, lacht Pieterjan. “We merkten snel dat de bewoners van het WZC echte babbelaars waren. Ze kwamen altijd met sterke verhalen over de brug over het ‘Avelgem van vroeger’. Ideaal voor een podcast. Vanwaar de naam ‘De Nistehiet’ komt? Dat is een oude Avelgemse uitspraak. Het betekent ‘de naarstigheid’, en wordt gebruikt als een soort afscheidsgroet. De mensen in Ter Meersch zeiden het voortdurend, en we vonden het wel mooi als titel.”
Avelgem in twee
Ook het rusthuis vond het meteen een top idee en de twee gingen aan de slag. Acht rusthuisbewoners passeerden de revue. Dat leverde uiteindelijk vier wekelijkse afleveringen van een half uur op. “Het viel ons vooral op dat Avelgem lang geleden in twee was opgedeeld. Zowel de katholieken als de liberalen hadden een ‘eigen’ cinema en eigen cafés. Én we hebben de vrouw van lokale legende Tilo de bokser gesproken. Daarover meer in de podcast.”
Ontroering
Ook schepen van Welzijn Sandra Platteau (Tandem) is fan. Ze abonneerde zich al op ‘De Nistehiet’ op Spotify. “Dit is een geweldige manier om te tonen wat er zich in deze vreemde tijden in Ter Meersch afspeelt”, zegt ze. “Chapeau. Zowel voor de makers van de podcast als voor het zorgpersoneel en de bewoners zelf. Ik heb de trailer beluisterd, ja. Het dialect vond ik prachtig, terwijl de bevlogen manier van vertellen me ontroerde.” (JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier