Cuba, moeder van heel wat assistentiehonden

Katla gaat veel en lang wandelen met Cuba. Dat bracht hen tot in de bibliotheek van Wevelgem, waar Cuba halt hield bij de dopjesinzameling voor Vrienden der Blinden. © SL
Stefaan Lernout

In Menen woont wel een heel bijzonder gastgezin. Katla en zoon Felipe zijn gastgezin voor hond Cuba. Een zwarte labrador die het moederdier is van heel wat assistentiehonden, die op hun beurt in gans België ingezet worden om mensen met een beperking bij te staan.

De vraag naar assistentiehonden is groot, nog steeds. Dat zijn honden die opgeleid zijn om personen met een beperking te assisteren. Je hebt de blindengeleidehonden, de hulphonden die rolstoelgebruikers assisteren. Hoorhonden helpen dan weer mensen met een auditieve beperking, meldhonden worden opgeleid om mensen met epilepsie of diabetes bij te staan en er zijn ook autismehonden om mensen met ASS te helpen.

Niet iedere hond is daarvoor geschikt, en zelfs als dat zo was, is een lang en nauwgezet traject nodig vooraleer een hond effectief kan ingezet worden. Dat traject telt vele schakels, Katla Bouckaert uit Menen is een van die schakels. “Wij zijn een gastgezin voor een moederdier”, duidt Katla.

“Labrador Cuba werd door de vzw Purpose Dogs geselecteerd als moederdier, dat betekent dat ze heel goed scoorde voor zowel de medische als de gedragsmatige screening. Cuba is nu vier jaar en had al drie nestjes met in totaal 19 pups. Twee weken voor ze bevalt, wordt ze naar een materniteitsgezin gebracht, dat is in Elsenborn. Daar verblijven de pups acht weken samen met Cuba.”

Grumpy

“De eerstgeborene van het derde nest was Grumpy”, vertelt Katla terwijl ze het fotoalbum van de eerste maanden toont. “Alle pups worden opgeleid tot assistentiehond, weliswaar na een grondige screening. Grumpy mocht naar de organisatie Vrienden der Blinden in Koksijde.”

“In het gastgezin leren ze de gehoorzaamheid en komen ze in contact met uiteenlopende prikkels en situaties. De honden worden grondig medisch onderzocht en worden op regelmatige basis beoordeeld of ze een geschikt karakter hebben om gebruikt te worden als assistentiehond. De veelvuldige controle, ook van moederdier en reu en van de pups maakt dat er heel weinig uitval is”, vult Katla aan.

En Cuba? Die komt telkens terug naar Menen bij Katla en Felipe. Ondertussen is ze opnieuw zwanger, haar vierde nestje komt eraan op 1 april. Daarna mag ze op pensioen en blijft Cuba voorgoed bij Katla in Menen. (SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier