Coronavirus dwarsboomt opendeur van De Ent in Torhout

© foto JS
Johan Sabbe

Pech voor het psychiatrisch verzorgingstehuis De Ent in Torhout. De eerste opendeur sinds de opening van het complex 15 jaar geleden wordt afgeblazen. De boosdoener is het coronavirus.

De opendeur was voorzien op zondagnamiddag 15 maart en kaderde in de Dag van de Zorg. De 60 bewoners keken er net als de begeleiders reikhalzend naar uit. Maar alle activiteiten die gepland zijn in de Week van de Zorg worden geannuleerd. Dat werd woensdag beslist tijdens een overleg tussen Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en de zorgsector. De angst voor nieuwe coronabesmettingen is te groot.

Hopen op een nieuwe datum voor de opendeur

Tot wanneer de Dag van de Zorg uitgesteld zal worden, is nog niet bekend. Traditiegetrouw zetten de zorg- en welzijnsvoorzieningen in Vlaanderen dan hun deuren open voor het publiek. Meer dan 200 ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere instellingen zouden op 15 maart deelnemen, maar het coronavirus steekt daar nu een stokje voor. Voor De Ent in Torhout zou het de allereerste opendeur worden en dit naar aanleiding van de vijftiende verjaardag. Er wordt gehoopt om de opendeur op een latere datum te laten plaatsvinden, maar daarover bestaat nog geen zekerheid.

Het psychiatrisch verzorgingstehuis De Ent is gelegen langs de Noordlaan, met toegang vanaf de Aartrijkestraat. De vijftiende verjaardag is in mei een feit. De Ent is een onderdeel van het psychiatrisch centrum Sint-Amandus uit Beernem. De bedoeling van de opendeur is de geestelijke gezondheidszorg onder de aandacht brengen en tonen welk warm nest De Ent wel is. De taboesfeer rond mensen met een psychisch kwetsbare problematiek blijft hardnekkig, maar is nergens voor nodig.

Het complex bestaat uit drie woonblokken voor in totaal 60 mensen: zowel individuele studio’s als groepsappartementen. De begeleiders willen de bewoners zoveel mogelijk de regie van hun leven in eigen handen geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier