Coronakalmte zorgt voor propere Brugse voetpaden

De speciale machine komt uit Duitsland en wordt gedurende drie weken getest. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De reinigingsdienst van de stad Brugge ziet de coronalockdown, met dus heel weinig volk in de stad, als het ideale moment om een nieuwe machine te testen voor het schoonvegen van de trottoirs. Burgemeester Dirk De fauw gaf alvast zelf het goede voorbeeld.

Door de gebruikelijke drukte in de Brugse binnenstad kunnen de voetpaden zelden tot nooit grondig, en al zeker niet machinaal, worden gereinigd. Nu de stad door de beperkende coronamaatregelen enorm rustig is geworden – er loopt nauwelijks een toerist rond – ziet het Brugse stadsbestuur de kans schoon om deze toch eens een grondige reinigingsbeurt te geven. Bedoeling is om zeker de trottoirs in alle winkelstraten grondig te gaan reinigen.

Test met Duitse machine

“Een schrobbeurt op dergelijke grote schaal is niet alleen uitzonderlijk, we gebruiken er nu ook een speciale machine voor. Deze komt uit Duitsland en we testen die hier gedurende drie weken”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus). “Bedoeling is om de voegen grondig te schrobben, zonder dat we de voegen mee uitspuiten. Als stad willen we daar in de toekomst nog meer op inzetten. Brugge trekt jaarlijks miljoenen bezoekers aan en die wensen in een nette stad te verblijven. Ook de bewoners verdienen uiteraard een propere publieke ruimte.”

Schepen Mercedes Van Volcem en burgemeester Dirk De fauw.
Schepen Mercedes Van Volcem en burgemeester Dirk De fauw.© Davy Coghe

De veegmachine zal aan de slag gaan in de Steenstraat en Zuidzandstraat, Geldmunstraat, Noordzandstraat, Smedenstraat, Ezelstraat, Burg, Vismarkt en omgeving, Dijver, Langestraat-Hoogstraat, Philipstockstraat en Academiestraat. “De coronacrisis noopt ons tot een andere invulling van het takenpakket van onze stadsmedewerkers. We maken van de nood een deugd om de lege winkelstraten op te frissen. Wanneer de maatregelen straks versoepelen, zal Brugge er alvast erg netjes uitzien”, geeft burgemeester Dirk De fauw (CD&V), die persoonlijk de veegwagen uittestte, nog mee. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier