Concessie watersportclub op Oosteroever afgevoerd

Schets van hoe Ostend Sailing het nieuwe paviljoen zag. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De concessie voor een nieuwe watersportclub op de Oosteroever zal niet toegekend worden. Dat is gebleken op de gemeenteraad. De oppositie haalde uit naar de ‘besluiteloosheid’ van de stad. Het bestuur wees op de onzekere financiële haalbaarheid.

In augustus 2022 schreef de stad een concessie uit voor een nieuwe watersportclub aan de Halve Maandijk (Oosteroever). Er waren twee kandidaten: Twins uit Bredene en de huidige concessionaris Ostend Sailing. Al moest die laatste club wel de steun vragen van andere clubs om aan één van de voorwaarden te voldoen (1.000 leden). “Na 500 dagen is er nog altijd geen beslissing. De redelijke termijn is overschreden. Alle procedures waren vorige zomer al doorlopen. De stad moet een beslissing nemen, want door te dralen verliest de club straks belangrijke subsidies”, haalde John Crombez (Vooruit) uit.

Te duur

Schepen Björn Anseeuw gaf een andere lezing: “De offertes moesten binnen zijn tegen oktober 2022. In februari 2023 wilden we bijkomende info omdat we vinden dat de bouw en het onderhoud moeten kunnen gedragen worden door de exploitatie. Het is belangrijk dat de clubs niet in hun ongeluk lopen. We stelden vast dat de financiële haalbaarheid van de projecten van beide kandidaten niet kan gegarandeerd worden. We vroegen of het kon met een lager investeringsbedrag, maar dat zag geen van beide kandidaten zitten.” Hij schoof de hete aardappel door naar de (stedelijke) expertencommissie: “Die zal wellicht adviseren om de concessie aan geen van beiden toe te wijzen omdat de financiële haalbaarheid niet verzekerd is.” Sportschepen Plasschaert merkte op dat Ostend Sailing al elf jaar bezig is met het dossier.

Unieke kans

Bij Ostend Sailing reageert Filip Lecomte teleurgesteld: “Investeringen lopen op tot drie miljoen euro en daarvoor zijn er investeerders en subsidies. We hebben al een toezegging van Toerisme Vlaanderen van 250.000 euro, en ook Sport Vlaanderen kan subsidiëren voor bovenlokale sportinfrastructuur en topsport. Voor deze laatste categorie is er vijftig procent subsidie of 1,1 miljoen euro. We maakten zeer grote kans om dat binnen te halen. Het was een unieke kans voor een subsidie die dubbel zo hoog was als anders. Maar omdat we van de stad geen zicht kregen op onze concessie, wordt dat zeer moeilijk. Downsizen was niet mogelijk, want dan moet je inboeten op de service aan leden of accommodaties.”

De komende parlements- en gemeenteraadsverkiezingen en het ontbreken van een concessie zorgen ervoor dat het quasi onmogelijk wordt om de plannen van Ostend Sailing te realiseren. “Er is geen vooruitzicht voor ons sterk verouderd paviljoen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier