Computernetwerk Sint-Andriesziekenhuis in Tielt laat het afweten, geen gevaar voor patiënten

Directeur Peter Lauwyck voor het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt. © WME
Redactie KW

Sinds deze morgen zijn er ITC-problemen bij het Sint-Andries-ziekenhuis. Mails kunnen niet verstuurd worden, maar de operaties kunnen wel doorgaan. Er is geen gevaar voor de patiënten, maar de werking wordt wel bemoeilijkt. Het gaat zeker niet om een cyberaanval.

Het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis komt voor een tweede keer in een week tijd in het nieuws. Vorige week was de kraamkliniek van zijn het Tieltse ziekenhuis genoemd als een van de kraamklinieken die zou verdwijnen omdat er te weinig bevallingen zijn. Dat nieuws werd nu al wat bijgesteld, maar sinds deze morgen is er geen mailverkeer meer mogelijk met het Sint-Andriesziekenhuis.

Ten gevolge van het falen van een cruciaal netwerkcomponent ondervindt het ziekenhuis momenteel hinder op ICT-vlak. Alle basis- en geplande zorg kan weliswaar doorgaan en de patiëntveiligheid komt niet in het gedrang. De patiëntendossiers zijn raadpleegbaar, maar door de verminderde toegankelijkheid kunnen wel vertragingen optreden bij bepaalde onderzoeken.

Ook alle operaties kunnen gewoon doorgaan, maar de procedures verlopen eveneens een stuk trager dan normaal. De ICT-afdeling is samen met de externe leverancier op zoek naar de oorzaak van het probleem, maar tot op heden is daar nog geen duidelijkheid. “Wel zeker is dat het volgens deze leverancier niet om een cyberaanval gaat. Alle middelen en mensen worden ingezet om het probleem zo snel mogelijk op te lossen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier