“Compleet onaanvaardbaar”: federale overheid betaalt 18,5 miljoen euro huur voor Financiecentrum in Brugge dat al zeven jaar leeg staat
De federale overheid betaalt nog altijd jaarlijks 2.446.861 euro huur voor het leegstaande Financiecentrum in de Gustave Vincke-Dujardinstraat in Brugge. Sedert juni 2017 is de belastingdienst verhuisd naar het Kamgebouw aan het station. Kamerlid Franky Demon (CD&V) laakt de verkwisting van 18,5 miljoen euro belastinggeld in zeven jaar tijd. De Regie der Gebouwen nuanceert de feiten.
Kamerlid Franky Demon (CD&V) heeft bij federaal staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) de leegstandcijfers van de federale overheidsgebouwen opgevraagd. Daaruit blijkt dat de overheid jaarlijks miljoenen euro’s huurgeld betaalt voor gebouwen die deels of volledig leegstaan. Een uitschieter is het Financiecentrum in Brugge waarvoor jaarlijks 2.446.861 euro wordt opgehoest.
Op strafbankje
Het gebouw in de Gustave Vincke-Dujardinstraat omvat 19.325m² kantooroppervlakte. “De afgelopen zeven jaar werd er huur betaald voor een leegstaand pand”, laakt de Brugse politicus. “Sinds 1 juni 2017 is het immers niet meer in gebruik. Deze leegstand kost de belastingbetaler handenvol geld.”
“Op een moment dat ons land op het Europese strafbankje wordt gezet voor ons hoge begrotingstekort, zijn deze fratsen compleet onaanvaardbaar”
Volgens de gegevens die Franky Demon opvroeg bij staatssecretaris Mathieu Michel bedraagt de jaarlijks geïndexeerde huurprijs 2.446.861 euro: “Berekend op basis van de huidige huurprijs, zou dat willen zeggen dat er sinds 1 juni 2017 al meer dan 18,5 miljoen euro op die manier verloren is gegaan. Op een moment dat ons land op het Europese strafbankje wordt gezet omwille van ons hoge begrotingstekort, zijn dergelijke fratsen compleet onaanvaardbaar.”
Het huurcontract voor het Financiecentrum loopt nog tot 30 september 2028. In zijn antwoord op de vragen van Franky Demon stelt de staatssecretaris dat er een nieuwe onderhandeling dient plaats te vinden met de eigenaar van het gebouw om het huurcontract vroegtijdig te kunnen opzeggen. Franky Demon roept Mathieu Michel op om daar vaart mee te maken.
Nieuwe invulling
De Brugse urbanisatieschepen droomt van een nieuwe invulling: “In het leegstaande gebouw kan onderwijs voor volwassenen zijn plaats krijgen, inclusief creatieve ateliers waar mensen kunnen pottenbakken.”
“Indien er deels nieuwbouw komt, kan wonen in tweede functie voorzien worden samen met opportuniteiten om op het gelijkvloers buurtondersteunende dienstverlening te vestigen. Denk maar aan kinderopvang, een apotheek, tandarts. Dit zou een nieuwe dynamiek teweeg brengen in de buurt.”
Moderniseringsplan
Volgens Johan Vanderborght, diensthoofd van de Regie der Gebouwen, staat het gebouw pas sinds 1 april 2024 volledig leeg: “Enkele kantoren waren voordien nog in gebruik, omdat er geen nieuwe bestemming kon gevonden worden voor andere federale overheidsdiensten.”
Hij wijst erop dat de Federale overheidsdienst Financiën haar moderniseringsplan Coperfin uitvoert: “Er worden steeds meer digitale toepassingen gebruikt, het aantal medewerkers daalt en bijgevolg vermindert de vraag naar kantoren sterk. Daarnaast wordt er ingezet op het verminderen van het aantal vestigingen.
De Regie der Gebouwen hanteert sinds 2022 een nieuwe bezettingsnorm, waardoor het aantal telewerkdagen binnen de Federale overheid structureel wordt verhoogd. Dat is het gevolg van de toename aan telewerk sinds de Coronaperiode.
“Beide trends leiden tot een gedaalde behoefte aan kantooroppervlakte voor de federale diensten te Brugge en hierdoor kon de site in de Vyncke-Dujardinstraat leeggemaakt worden. Momenteel lopen er onderhandelingen met de verhuurder om de huurovereenkomst vervroegd te beëindigen”, aldus Johan Vanderborght.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier