Commotie in Torhout over schampblokken en… biggenruggen

Op de voorgrond de afgeronde biggenruggen en op de achtergrond de scherpe schampblokken. Onafhankelijk raadslid Koen Sap noemt de nieuwe situatie krankzinnig. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Op het kruispunt van de Hillestraat met de Steenveldstraat in Torhout heeft de stad in de bermen blokken geplaatst opdat het gemotoriseerde verkeer er bij het afslaan minder hard zou rijden. Aan de ene kant van de weg bevinden zich zogenoemde schampblokken met een scherpe punt, aan de andere kant betonnen biggenruggen met een afgeronde bovenzijde. Onafhankelijk raadslid Koen Sap noemde de ingreep krankzinnig.

Koen deed zijn ‘scherpe’ tussenkomst tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond. Ook op de sociale media hadden de schampblokken en de biggenruggen het serieus moeten ontgelden.

Zes van de zeven biggenruggen al beschadigd

“Waarom werd dit niet vooraf voorgelegd aan de gemeenteraad?” fulmineerde raadslid Sap. “Het is verboden om het verkeer te hinderen of onveilig te maken door voorwerpen op de openbare weg te plaatsen. En die berm maakt deel uit van de openbare weg! Ik heb vooral problemen met het feit dat er hier voorwerpen worden aangebracht die doelbewust gemaakt zijn om voertuigen te beschadigen en die de kans op lichamelijke letsels aanzienlijk doen toenemen. Stel je maar eens voor dat er een fietser op die scherpe dingen valt.”

“Overigens: na amper een paar weken zijn zes van de zeven biggenruggen al beschadigd. Hun reflectoren werden kapotgereden. Als jullie op dit kruispunt dan toch iets in de berm willen plaatsen, waarom dan geen paaltjes zoals in de Oude Gentweg? Ik ben daar geen voorstander van, maar zoiets is wel veiliger.”

Eerst paar maanden uittesten, dan evalueren

Schepen van Mobiliteit Elsie Desmet (CD&V) was voor de raadszitting verontschuldigd en dus antwoordde schepen van Openbare Werken Hans Blomme (CD&V).

“Sommige bestuurders nemen op dat kruispunt te bruusk de bocht en beschadigen de bermen en de stroken privégrond”, zei hij. “Die kwestie is al een aantal keer in het mobiteam ter sprake gekomen en er werd beslist om in te grijpen. Vandaar de blokken die we bij wijze van proefopstelling geplaatst hebben. Aan één kant hebben we afgeronde biggenruggen aangebracht, omdat grote vrachtwagens of landbouwvoertuigen er in nood overheen kunnen rijden om hun bocht te nemen.”

“Ik begrijp de reactie van een aantal mensen, want iets nieuws roept altijd weerstand op. Er is tijd nodig om aan de ingreep te wennen. We willen de situatie nu eerst een paar maanden uittesten en zullen ze dan evalueren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier