Commissaris Benny Staelens zet punt achter zijn loopbaan

Commissaris Staelens hangt de kepie aan de haak. © BRU
Redactie KW

Eind deze maand zet politiecommissaris Benny Staelens (62) een punt achter zijn actieve loopbaan bij de politiezone Vlas. In een zwart gat zal de commissaris echter niet vallen. Hij zit boordevol plannen. Commissaris Staelens startte zijn loopbaan destijds bij de gemeentepolitie van Kuurne en kan terugblikken op een rijkgevulde carrière.

Op 1 juli gaat commissaris en preventieadviseur risicomanagement bij de Politiezone VLAS Benny Staelens met pensioen. Nadat commissaris Staelens in 1988 toetrad als agent tot de gemeentepolitie van Kuurne werd hij acht jaar later benoemd tot adjunct-commissaris in datzelfde korps. In 1998 kreeg hij vervolgens als commissaris de leiding over de gemeentepolitie van Kuurne. “Velen dromen ervan om als kleine jongen politieagent te worden”, zegt commissaris Staelens. “Bij mij was dit echter niet het geval. Ik studeerde bouwkunde aan het VTI in Kortrijk en kon vrijwel meteen na het beëindigen van mijn studies terecht in de sector, daarna in de doe-het-zelfzaak Stock Kooigem van Willy Dejonghe. Toen op een dag een nieuwe collega zich aanbood van amper 22 jaar en hij mij vertelde dat hij net zijn examen bij de politie had afgelegd, maar niet slaagde, sloot ik met hem een weddenschap af. De opdracht was dat ik hetzelfde examen zou afleggen en met vrucht zou voltooien. Blijkbaar een heel haalbare kaart voor mij, want ik meteen was geslaagd. Ondanks dat de verloning veel lager lag bij de politie ik zou een derde minder gaan verdienen dan bij mijn toenmalige werkgever waagde ik het er toch op en ging aan de slag bij de toenmalige gemeentepolitie van Kuurne.”

Politiehervorming

De leergierigheid die Benny Staelens echter bezat, zorgde ervoor dat hij al snel promotie kon maken tot adjunct-commissaris en later zelfs korpschef werd van de gemeentepolitie van Kuurne. Toen in 2001 de politiehervorming werd doorgevoerd, werd de gemeentepolitie van Kuurne opgeslorpt door de politiezone Vlas en werd commissaris Staelens stafofficier binnen deze zone. “De politiehervorming heeft alvast voor velen een cultuurshock teweeggebracht”, gaat de commissaris verder. “Voor zowel agenten van de gemeentepolitie als de leden van de toenmalige rijkswacht was het zwaar aanpassen. Zelf heb ik deze politiehervorming ervaren als een positieve vooruitgang, waardoor meer middelen vrijkwamen. Maar het werd eveneens een dure operatie voor de bestuurlijke overheden. Op managementvlak was deze hervorming alvast een grote stap vooruit, al moet er in de toekomst misschien nogmaals overwogen worden een nieuwe hervorming door te voeren.”

“Als een leidinggevende moet je vooral goed kunnen luisteren”

Dat commissaris Staelens eveneens het hart op de juiste plaats heeft, bewees hij nadat een van zijn agenten zwaargewond raakte bij een arbeidsongeval. Dit leverde hem zelfs bij radiostation Joe ‘de Chef Geluk-trofee’ op nadat ex-collega Isolde Declercq hem nomineerde. In de periode die volgde op haar arbeidsongeval kon Isolde echter verder blijven rekenen op de enorme steun van haar rechtstreekse baas, Benny Staelens. Op de radio formuleerde Isolde het als volgt: ‘Als commissaris had hij niet die taak, maar toch deed hij het’. Woorden die commissaris Staelens troffen, want zelf vond hij het maar normaal dat een chef zijn medewerkers koestert.

Blood and Honour

“Als leidinggevende moet je vooral goed kunnen luisteren”, legt commissaris Staelens uit. “Dit leerde ik tijdens mijn grote passie zeilen. In mijn carrière heb ik ook wel wat meegemaakt. Ik zal niet snel vergeten hoe ik samen met onze toenmalige burgemeester Carl Vereecke in 2011 binnenstapte op een meeting, georganiseerd door de vereniging Blood and Honour in zaal Middenstand tijdens de Ezelsfeesten om deze stil te leggen. Op een rustige manier spraken we de organisatie en haar leden toe met de mededeling dat we hun veiligheid niet konden waarborgen. De meeting was immers niet vooraf aangevraagd. We verzochten de net geen 200 aanwezigen, die vanuit heel Europa kwamen, rustig te vertrekken, wat ze ook braafjes deden. Ook de medewerking die ik verleende aan de redding van een hertje dat dreigde te verdrinken in de omwalling van hoeve Vandewalle zit nog fris in het geheugen.”

“Waar ik het echter altijd moeilijk mee had en mij emotioneel bij betrokken voelde, waren interventies waarbij kinderen betrokken waren. Het feit dat mijn echtgenote en ikzelf helaas een van onze drie kinderen verloren door ziekte, versterkt dit nog.” Benny Staelens is getrouwd met Dorine Dewaele en vader van Nicolas en Ann-Julie. Hij werd geboren in Zwevegem, al woonde hij er slechts zes maanden. Zijn verdere kindertijd en jeugd bracht hij met zijn ouders door in Lauwe. Het was de liefde die hem richting Kuurne dreef. Sinds 2001 was commissaris Staelens vooral aan de slag binnen de politiezone Vlas als commissaris preventieadviseur. Daarnaast was hij ook sedert 2015 vast afgevaardigde van de politievakbond NSPV. Een taak die hij ook nu hij met pensioen gaat verder wil blijven behartigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier