Clown, ondernemer en optimist Mario Dhont: “Met normaal doen, kom je er niet meer”

© Kurt De Schuytener
© Kurt De Schuytener
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Altijd op zoek naar wat anders is, waren het aanvankelijk de eigenaardige beelden op de muurtjes langs de trappen van de bel-etage in de Passionistenlaan, die onze belangstelling wekten. Toen bij een volgende passage ook een veelkleurige kabouterfiguur op de oprit verscheen, twijfelden we niet meer. We belden aan en Mario Dhont opende de deur. En tot onze verbazing bleek de man helemaal anders dan de beelden aan zijn voorgevel lieten vermoeden. Mario is een clown, een ondernemer en een eeuwige optimist.

“Die beelden op de muurtjes stonden hier toen we het huis kochten”, zegt Mario. “De mensen in de buurt vinden er maar niets aan. En ik moet zeggen dat ik ze aanvankelijk ook nogal raar vond. Anderzijds merk ik dat tal van mensen er foto’s van nemen. Dus ja, misschien laten we ze staan. En die kabouter? Wel, ik ben al jaren bezig met animatie en evenementen. Ik zag op tweedehands.be een berichtje met de melding dat vijf poppen van een Aalsterse caranavalwagen samen voor 70 euro verkocht werden. Ik dacht: Ik haal ze op, je weet nooit wat ik ermee kan . Maar ze bleken groter dan ik had gedacht. Intussen staat onze hele garage vol. Wie ze wil, kan ze gratis komen ophalen”, schatert hij.

Liefde in Kortrijk

Mario is 46 en woont nog maar zeven jaar in Kortrijk. “Ik heb 20 jaar commerce gedaan in Gent. Vijftien jaar lang had ik een bakkerij aan het Sint-Pietersstation”, zegt hij. “Gent was zalig. In die tijd wist ik Kortrijk niet eens liggen. Ik ben van origine van Oudenaarde. Ik ben hier beland doordat ik iemand uit de streek had leren kennen. Maar die relatie is op de klippen gelopen. En toen zat ik hier, moederziel alleen. Ik ben gebleven en heb iemand anders leren kennen… uit Hamme. Intussen had ik hier enkele zaken en als ik op het spitsuur naar Hamme reed, was ik anderhalf uur tot twee uur onderweg. Uiteindelijk is Steven naar hier gekomen. We hebben onze trouwdatum al drie keer uitgesteld. Je kunt moeilijk van het stadhuis meteen naar huis komen en in je zetel gaan zitten.”

Speelgoedwinkel openen

Steven is nu de uitbater van de M-Foodbar op de Markt. “Vroeger werkte hij in de Colruyt”, zegt Mario. “Maar ik heb hem gemotiveerd om daarmee op te houden. Dat was geen leven. Hij had heel onregelmatige uren en kreeg pas een paar dagen vooraf te horen of hij de vroege of de late shift zou hebben.” Het koppel heeft intussen tal van zaken in Kortrijk. Zo hebben ze drie winkels in de K en binnenkort een vierde. “We hebben al de Feelgoodstore, de bloemenwinkel en de Disneywinkel en normaal gezien had op 2 april onze nieuwe winkel moeten opengaan: een speelgoedwinkel. Alles staat klaar. Maar we wachten om te openen tot we er een feestelijk gebeuren van kunnen maken.”

Evenementenbureau

Het moet een evenement worden. De specialiteit van Mario. Een van zijn vele bedrijven is M-events, een evenementenbureau. Een sector waar er klappen vallen. Maar zijn eventbureau is tijdens de coronaperiode actiever dan ooit. “Je kon bij ons voordien al figuren inhuren die animatie brachten voor alle gelegenheden: paashazen, kerstmannen, sinterklazen en noem maar op. Bij het begin van de corona-uitbraak belde een vriend me op en zei: Mario, je hebt toch carnavalkostuums? Trek iets aan en doe er iets mee . Zo is het idee gegroeid. We hadden majorettes en we hebben er de ‘coronettes’ van gemaakt. Onze astronauten hebben we omgedoopt tot ‘coronauten’. Hetzelfde met het clownsduo Corneel & Vidal. Corneel, dat begint met CO, Vidal met de VID van covid. Ik ben Corneel en mijn verkoper, die de Disneywinkel uitbaat, is Vidal. Geef toe, het is leuker om ergens een clown aan een deur te zien staan dan een politieman of een steward. Je moet het speels aanbrengen. Vandaar dat we tijdens die hele coronagolf heel veel werk hebben. Ik ben al 28 jaar clown. Het is meer dan een rol. Het moet ook je ingesteldheid zijn. Als dat niet in je zit, dan kan je het niet worden. Mijn partner en ik staan positief in het leven, ook al hebben we het een en het ander meegemaakt. We maken er altijd het beste van. En ja, altijd wat anders. Met normaal doen kom je er niet meer in het leven. De normale verliest zijn plek. En de zwakke ook. Hoe erg het ook is. Zulke tijden zijn het.”

Opportuniteiten

Mario heeft altijd plannen. En zoveel nevenprojecten dat je ze niet kunt beginnen opnoemen. In de tuin hebben hij en Steven een vijver laten aanleggen om er schildpadden op te vangen, wanneer Sea Life Blankenberge of het asiel van Zwevegem het aantal gedumpte schildpadden niet meer aankan. Zodra het Pand in Waregem vernieuwd is, gaan ze ook daar een Disneywinkel openen. Ook in Gent zou Mario zo’n winkel willen.

Hoe hij het allemaal doet? “Dit weekend zei een vriendin: Mario, je kunt toch niet alles doen! Maar ik ben nu wel blij dat ik van alles doe. Van animatie tot winkels. Mocht ik nu niet van alles omhanden hebben, zou ik misschien depressief zijn en was het wellicht financieel allemaal niet meer haalbaar. Doordat ik veel doe, hou ik iets over als ik alle beetjes optel. Als je het van één zaak moet hebben en die krijgt nu klappen, dan is het bibberen. Zelf blijf ik altijd uitkijken naar nieuwe opportuniteiten. Door de pandemie geraak ik niet meer in de pretparken, maar heel vroeger had ik een abonnement en iedere maand ging ik helemaal alleen naar Disneyland. Ik zat op geen enkele attractie, maar zodra ik er was, kwam ik tot rust. Ik deed er constant ideeën op die ik allemaal in een boekje noteerde. Ja, met een balpen. Ik ben een redelijke ondernemer, mag ik zeggen, maar ik werk niet met een computer. Mailen doe ik met mijn smartphone. Mijn partner werkt wel op de computer. Wat hij niet kan, doe ik en wat ik niet kan, doet hij. Mooi evenwicht hé.”

Alle mensen zijn gelijk, maar tegelijk zijn we ook allemaal verschillend, anders. ‘Anders’ zoomt in op mensen die bewust of onbewust afwijken van de norm. Noem ze ‘buiten gewoon’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier