Christophe Onraet, Erwin Ureel en Peter Slosse krijgen medaille uitgereikt in de Orde van het Britse Rijk

Christophe Onraet tijdens een plechtigheid aan Kemmelse Frans massagraf. © EF
Redactie KW

De Britse ambassadeur in België, Martin Shearman, reikte medailles van de Orde van het Britse Rijk uit aan Christophe Onraet, Erwin Ureel en Peter Slosse. Zij waren uitermate behulpzaam bij de organisatie van verschillende oorlogsherdenkingen in West-Vlaanderen.

Luitenant-kolonel Christophe Onraet, voormalig militair commandant van de provincie West-Vlaanderen (2014-2018), wordt lid van de Orde van het Britse Rijk (Member of the Order of the British Empire, MBE). Erwin Ureel draagt reeds meer dan twintig jaar bij aan oorlogsherdenkingen in en rond Ieper. Ook hij wordt Lid van de Orde van het Britse Rijk. Peter Slosse, sinds 1987 hoofd van de toeristische dienst van Ieper, wordt Officier van de Orde van het Britse Rijk (Officer of the Order of the British Empire, OBE).

“Alle drie hebben ze uitzonderlijke prestaties geleverd tijdens de herdenkingsperiode 2014-2018. Zij hebben ervoor gezorgd dat het nalatenschap van de miljoenen soldaten uit het toenmalige Britse Rijk het respect en de eer kregen die ze verdienen voor hun heldhaftige zelfopoffering honderd jaar geleden”, zei de Britse ambassadeur Martin Shearman.

Honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog

Luitenant-kolonel Christophe Onraet speelde een cruciale rol bij de succesvolle organisatie van de herdenkingsplechtigheden in West-Vlaanderen ter ere van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Dankzij zijn toewijding werden alle evenementen, van de kleinste herbegrafenis van een recent gevonden soldaat tot de grootse plechtigheden die op televisie te volgen waren, feilloos georganiseerd. Luitenant-kolonel Onraet verleende hulp aan meer dan honderd plechtigheden in zijn periode als militair commandant van de provincie West-Vlaanderen (2014-2018). De herdenking van de Slag bij Passendale (juli 2017) en de Raid op Zeebrugge (april 2018) konden niet georganiseerd worden zonder zijn hulp.

Peter Slosse staat al meer dan dertig jaar aan het hoofd van de toeristische dienst van de stad Ieper en hielp in die periode bij de organisatie van talloze herdenkingsplechtigheden. Zijn eerste grote bijdrage leverde hij tijdens de 70ste verjaardag van de Slag bij Passendale (juli 1987), en doorheen de jaren was hij van onschatbare waarde in het in leven houden van de verhalen van de Grote Oorlog.

Tussen 2013 en 2017 speelde hij een cruciale rol in niet minder dan vier Britse koninklijke bezoeken aan Ieper, waarvan die van de 100ste verjaardag van de Slag bij Passendale (juli 2017), met de komst van de koning en de koningin, de Prins van Wales, de Hertog en Hertogin van Cambridge en eerste minister Theresa May. Peter Slosse speelt ook een belangrijke rol in de dagelijkse Last Postceremonie: hij pleegt constant overleg met de Last Post Association en onderhoudt ook de goede band met de stad Ieper.

Monumenten

Erwin Ureel heeft de laatste decennia zeer veel tijd geïnvesteerd in het oprichten van monumenten voor Schotse, Ierse en Welshe soldaten in de Westhoek. Volledig op vrijwillige basis is hij lid van verschillende herdenkingscomités. Enkele verwezenlijkingen: de oprichting van monumenten voor de 16de (Ierse) en 36ste (Ulster) divisies van het Britse Leger in Wijtschate, het Schotse memoriaal dat in 2007 tijdens een ceremonie in aanwezigheid van 1.500 gasten werd onthuld, en de oprichting van het Welsh National Memorial Park in Langemark. (EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier