Chocolatier Robin Verhaeghe maakt unieke paaseieren
De jonge chocolatier Robin Verhaeghe (26) staat in de aanloop naar Pasen voor drukke tijden. Hij heeft zijn eigen atelier Criyolo in de Parkstraat. Robin groeide op in Wervik en woonde een tijdlang in Geluwe. Hij pakt uit met een extra service want bestellingen vanaf 50 euro worden in Wervik, Menen en Wevelgem gratis thuis afgeleverd.
“Ik pak uit met deze service omdat ik geen fysieke winkel heb”, zegt Robin. Via mijn website, Instagram en Facebook probeer ik de aanbiedingen mooi in beeld te brengen. De leveringen met mijn bestelwagen groepeer ik op vrijdag of zaterdag.”
“Vroeg of laat wil ik starten met een fysieke winkel. Er zijn bepaalde denkpistes. Het kan nog alle kanten uit. Het mag ook niet te veel worden zodat ik het kan bolwerken. Ik wil het zo lang mogelijk alleen doen.”
Corona zorgde voor vertraging tijdens de installatie van het atelier in een vroegere slaapkamer op de eerste verdieping. “Het was wachten op materialen”, vertelt Robin. “Het plafond en de afwasbare wand plaatste ik zelf. Elektriciteit en de vloer liet ik doen. Zowat vier jaar geleden heb ik dit huis gekocht. Een tweede kamer naast mijn atelier dient als stapel- en verpakkingsruimte.”
Eigen stijl creëren
Robin werkte bij Surprice in Houthulst en was tijdens de pandemie even technisch werkloos. “Ik had toen tijd om na te denken wat ik zou doen”, zegt de talentvolle chocolatier. “Ik zette de stap naar volledig zelfstandig. Heb ik een idee in mijn achterhoofd, dan kan ik dat nu direct uitvoeren. Ik kan mijn eigen stijl creëren.”
Het materiaal waarmee hij werkt is deels nieuw, deels tweedehands. “Klein materiaal kocht ik bij mijn gewezen werkgever bakkerij Frimout in de Nieuwstraat in Wervik”, zegt Robin. “Een koelkast en bepaalde moules kocht ik tweedehands.”
Pasen is de drukste periode van het jaar voor een chocolatier. “Dan zijn er ook veel bestellingen voor volwassenen. Sinterklaas is meer voor de kinderen. Iedere chocolatier heeft zijn eigen stijl. Klassieke figuurtjes blijven uiteraard bestaan maar de klant wil iets meer betalen voor iets uniek.”
“Gevulde eitjes gaan altijd blijven bestaan. Ik verkoop die per doos. Ik maak unieke paaseieren. Door hun uiteenlopende designs, heb ik voor elk wat wils. Ik heb een paar bakkerijen en snoepwinkels als klant. Van Kortrijk tot Tielt en Oostrozebeke. Voor een restaurant in Ieper zorg ik voor een huisgemaakte praline.”
Rondtoeren met ijskar
Wanneer het warm wordt, gaat Robin rondtoeren met een ijskar. “Ik zal die huren bij Surprice en om te beginnen kies ik voor Wevelgem, Gullegem en Moorsele. Dat is al een redelijk gebied.”
Robin Verhaeghe kan al terugblikken op een mooi parcours. Op zijn veertiende trok hij naar Ter Groene Poorte in Brugge en studeerde er in 2014 af als patissier-chocolatier. Hij deed onder meer stages bij topchocolatier Dominique Persoone en in het sterrenrestaurant hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge.
Robin is ook brood- en banketbakker en werkte onder meer in bakkerij Bernard in Geluwe en bakkerij Frimout. Verder werkte hij bij Surprice in Houthulst als ijsbereider-patissier.
In samenwerking met chocolaterie Chicolat in de Leiestraat in Wervik maakte hij De Wèrvikse Sloapertjes en eindigde hiermee derde in de streekproductenwedstrijd Lekker Werviks. Robin en chocolaterie Chicolat kochten ook het recept van de Tabaksnaaisterpraline. Hij maakte ook al pralines in samenwerking met Wijndomein Ravenstein en Fox Cider van Maxime Claeys.
De naamkeuze van zijn zaak vraagt om een verklaring. “Criyolo verwijst naar de Criollo-cacaoboon”, vertelt Robin. “Het is een van de drie belangrijkste soorten die gebruikt worden om chocolade te maken.” (Erik De Block)
Meer info: www.criyolo.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier