Chantal (61) gaat met pensioen na bijna 44 jaar bij één en dezelfde werkgever: “Mijn geheim? Je werk graag doen”

Speciaal voor haar afscheid mocht Chantal voor het eerst (!) in al die tijd zelf een paal in de grond boren, weliswaar onder begeleiding van een ervaren collega. Ze genoot er kennelijk van. © Davy Coghe
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Het is een zeldzaamheid geworden: mensen die hun hele leven lang bij één en dezelfde werkgever actief zijn. En toch. Chantal Sinnesael trekt na 43 jaar en elf maanden de deur achter zich dicht bij De Waal Solid Foundations, een firma gevestigd in Oostende en Lokeren, en gespecialiseerd in funderingen. Speciaal voor haar afscheid mocht ze voor het eerst (!) in al die tijd zelf een paal in de grond boren.

In juni bracht deze krant het verhaal van François Chaffart (74). De Oostendenaar is bezig aan zijn vijftigste jaar als betoncentralist bij het Snaaskerkse Lithobeton. Alleen had François voorafgaand als visser tien jaar op zee doorgebracht. In onze streek dook nu nog een hondstrouwe werknemer op. Want meer dan vier decennia lang werkte Chantal uit Roksem bij één en dezelfde werkgever, De Waal. En toch was het afgelopen vrijdag pas voor het eerst dat ze zélf een grote funderingspaal in de grond mocht boren. “Ik had die palen en boren al veel eerder gezien, net als de machines. Maar zelf ermee aan de slag gaan? Nee, dat nog niet.”

Primeur

Op een werf in Jabbeke stroopte ze de mouwen op, weliswaar onder begeleiding van een ervaren collega. “Spannend, hoor!”, knipoogt Chantal. “Eerst werd automatisch in de grond geboord – een piece of cake, eigenlijk – maar daarna werd het wapeningsnet aangebracht, de lift bediend, de druk en diepte gemeten, en nazicht gedaan op allerlei schermpjes, meters en knopjes. En van boven in de lift had ik een mooi zicht op de omgeving. Een mooie primeur.”

Dat ook Krant van West-Vlaanderen het unieke moment op foto vastlegde, was voor Chantal eveneens een verrassing. Na het leuke moment volgde nog een heus afscheidsfeest met de collega’s, van wie sommigen zelfs speciaal uit de vestiging in Lokeren kwamen afgezakt. Het respect voor hun afscheidnemende collega is groot.

Verschillende functies

Chantal was de voorbije jaren een sterke kracht achter de schermen. Ze was verantwoordelijk voor de lonen, en werkte ook op de dienst boekhouding, transport en administratie. Het verklaart meteen waarom ze niet zo vaak op werven kwam. “In oktober zou ik precies 44 jaar in dienst zijn geweest”, blikt ze terug. “Ik ben afkomstig van Westende. Toen ik als 17-jarige mijn middelbare studies had afgerond, ging ik aan het solliciteren. Ik kon parttime en tijdelijk aan de slag bij de gemeente Middelkerke, maar ook fulltime met een vast contract bij Wig Palen. Dat was toen gevestigd in Lombardsijde, namelijk in de villa van stichters Robert en Francine Vanhee. Ik begon er te werken in een kantoortje bij hen thuis, op het toenmalige algemeen secretariaat. In 1997 werd Wig Palen overgenomen door De Waal en enkele jaren later verhuisde ik mee naar de huidige vestiging in Oostende. Doorheen de jaren heb ik verschillende overnames, bazen en functies meegemaakt. In het begin werkte er bij Wig Palen acht personen, dat zij er op vandaag zo’n 130. Maar ik heb het altijd zeer graag gedaan.”

De firma is ook internationaal actief, waaronder in Polen.

Genieten

En dan volgt de hamvraag: hoe komt het dat iemand zo lang een werkgever trouw blijft? “Je werk graag doen!”, klinkt het meteen. “Ik heb altijd met heel fijne collega’s kunnen samenwerken – we vormden gewoon een zeer toffe bende. Als je een leuke job hebt, is het evident dat je er vol voor gaat. Wat ik nu ga doen? (lacht) Eerst even alles laten bezinken. Ik zal de vele kaartjes en cadeautjes nog eens rustig nalezen en bekijken. Ik zal wat meer tijd met de zes kleinkinderen doorbrengen, en ook met mijn man Daniël (71) wat meer quality time spenderen. (knipoogt) Ik hoop nu alleen dat hij nu ook wat minder gaat werken, want hij is nog aan de slag bij – jawel – De Waal als mecanicien . We leerden elkaar op de werkvloer kennen. Voor hem is zijn werk zijn hobby, en omgekeerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier