CD&V wil een steward op Leie-jaagpad bij mooi weer
Bij mooi weer is het druk op het jaagpad langs de Leie. Een mix van wandelaars en andere diverse recreanten kan het gevaarlijk maken. Fietsers, wielertoeristen en mountainbikers komen er uit beide richtingen, waarbij sommigen ook wel snel of dichtbij rijden. Het jaagpad wordt eveneens vaak gebruikt door gezinnen met kleine kinderen, rolstoelgebruikers, skaters en wandelaars met een hond. Fractieleider Bercy Slegers (CD&V) pleit daarom voor de inzet van een steward.
Over de drukte en gevaarlijke toestand op het jaagpad was er op Facebook al heel wat te doen, onder andere over honden die niet aan de leiband lopen en wielertoeristen die hun bel niet gebruiken. Vooral tussen het stadsdomein Oosthove en woonzorgcentrum Het Pardoen kan het soms bijzonder druk zijn.
“In maart waren de eerste deugddoende zonnestralen van de lente er al”, aldus Bercy Slegers. “Na een jaar treedt er bij iedereen wel coronamoeheid op en kriebelt het om buiten te komen en te genieten van het mooie weer. We zien dat het op zonnige dagen enorm druk is op het jaagpad langs de Leie. Veel mensen komen er wandelen, fietsen of even een praatje slaan. Dat is goed. Op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag kan het er echter zo druk worden dat sommige mensen het ‘gevaarlijk druk’ noemen, met veel wandelaars en fietsers die zich een weg door het volk banen. In deze coronatijden is het van groot belang om met zijn allen afstand te houden en een mondmasker op te zetten zodra het druk wordt. Dit gebeurt vaak niet.”
Taken steward
“Grootsteden zetten stewards in hun winkelstraten in. Waarom zouden we dit in Wervik ook niet overwegen, maar dan op drukke momenten op het jaagpad langs de Leie? Een steward kan zorgen voor een goede spreiding van het publiek langs de Leie, vermijden dat er samenscholingen ontstaan, kan aan de fietsers via een signaal duidelijk maken dat ze wat trager moeten rijden door de drukte en preventief mensen aanspreken om hun mondmasker op te zetten”, legt Slegers uit.
“We lanceren dit voorstel graag nu de lente is gestart. Dit lijkt ons een positief en realistisch voorstel waarbij we met twee vliegen in één klap een aantal zaken aanpakken: een preventieve maatregel die kan bijdragen tot het indijken van de stijgende besmettingscijfers in onze stad, waarmee we tegelijk de veiligheid langs het jaagpad verhogen als er veel wandelaars en fietsers door elkaar bewegen. Het inzetten van stewards is overigens puur preventief bedoeld en niet gericht op controle”, verzekert Slegers.
Geen borden
Volgens burgemeester Youro Casier (Vooruit) is het niet zo simpel om een steward in te zetten. “Vooreerst hebben we die mensen niet voorhanden”, klinkt het. “Welk profiel moeten ze hebben en wat is hun bevoegdheid? Het is niet zo evident als het in theorie lijkt. Ik heb zelf wel al ervaren hoe gevaarlijk het er is, daarom ga ik ook niet meer op het jaagpad fietsen. In het stadscentrum is het veel veiliger met veel minder volk. Op het jaagpad moeten fietsers ook rekening houden met kinderen en welke bewegingen ze maken. We zijn aan het bekijken wat we kunnen doen en zullen de politie vragen om net als vorig jaar de fietsbrigade in te zetten, of ander personeel.”
Johan Deneut (Vooruit) vroeg wat de toegelaten snelheid op het jaagpad eigenlijk is. “Is het daar ook geen zone 30?”, aldus Johan. “Het jaagpad valt onder de bevoegdheid van de Vlaamse Waterweg. Er staan daar geen snelheidsborden”, reageerde de burgemeester. “Volgens mij is er daar geen snelheidsbeperking, enkel is omschreven wie er wel en niet op mag.”
Tijdens het paasweekend bleef het wel rustig op het jaagpad, wellicht door de weersomstandigheden en de uitzending van de Ronde van Vlaanderen op zondag. (EDB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier