CAW realiseert bijkomende opvang voor dak-en thuislozen in Roeselare

© Getty Images
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

CAW Centraal-West-Vlaanderen investeerde in de aankoop en renovatie van drie appartementen waar dak- en thuislozen uit de regio tijdelijk kunnen verblijven. Dit in afwachting tot een meer duurzame woonoplossing. 2 appartementen worden vanaf september 2023 in gebruik genomen. Het derde appartement volgt in 2024, na voltooiing van de renovatiewerken. De appartementen beschikken over 2 slaapkamers waardoor deze ook toegankelijk zijn voor gezinnen met kinderen.

Het CAW voorziet niet alleen in een tijdelijk verblijf waar dak- en thuislozen voldoende privacy hebben, maar biedt ook de nodige begeleiding en ondersteuning om te komen tot een verbetering van hun levenssituatie waaronder een vaste woonoplossing.

De problematiek van dak-en thuisloosheid gaat al lang niet meer alleen over de buitenslapers in de grootsteden. Ook in onze regio is de problematiek een realiteit. De daklozentelling in regio Midwest (eind 2022) maakte dit zichtbaar: 793 personen werden geteld. Hierbij gaat het over 69 % volwassenen (549) en 31 % kinderen (244). Het gaat dus over alleenstaanden, koppels en gezinnen met kinderen.

De cijfers bevestigen het bestaan van ‘verborgen dakloosheid’: 2/3 van het totaal aantal getelde personen verblijft bij familie of vrienden, in een niet-conventionele ruimte, in een instelling of in een woning waarin sprake is van dreigende uithuiszetting.

Het gaat over een zeer diverse doelgroep, maar één ding hebben ze gemeen: de zoektocht naar een betaalbare kwaliteitsvolle woning is bijzonder moeilijk. Dit door een schaars aanbod zowel in de private als sociale huurmarkt. Een steekproef van beschikbare huurwoningen op immosites eind 2022 in deze regio gaf het volgende beeld: van de 415 woningen die te huur stonden waren er 12 woningen (3 %) met een huurprijs tot max. 500 euro. De gemiddelde huurprijs was 759 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier