Carmen en Deniza over Internationale Vrouwendag: “Wij zijn echt niet tégen mannen”
Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Ook in Roeselare wordt dit gevierd met onder meer een webinar in samenwerking met ARhus. Wij brachten twee straffe madammen samen die ook nog allebei in ARhus werken: Carmen Demoor en Deniza Miftari.
Sinds enkele jaren bestaat er in Roeselare een sterk samenwerkingsverband met verschillende partners zoals vrouwenverenigingen, 4de pijlers, ARhus, de stad Roeselare, de provincie West-Vlaanderen en OKAN Wereldklasse en Lokaal om activiteiten uit te werken rond internationale vrouwendag. In het verleden organiseerde men onder meer Internationale Vrouwenstraat. Vorig jaar was het thema Ondernemende Vrouwen terwijl men dit jaar de focus legt op gendergelijkheid. Noodgedwongen kan men dit jaar geen grootse activiteit aanbieden omwille van corona maar er komt op 8 maart wel een webinar in samenwerking met ARhus.
Carmen Demoor (55) en Deniza Miftari (25) zetten zich volop in voor de internationale vrouwendag en voor gendergelijkheid in het algemeen. Zij noemen zichzelf overtuigde feministen. “Het klopt dat het woord ‘feministe’ vroeger soms een negatieve bijklank had”, zegt Carmen Demoor. “Vooral in de jaren 70 klonk dat bedreigend. Men hing steevast het beeld op van vrouwen die opkwamen voor hun rechten en betoogden. Ik herinner mij die keer dat mijn pa mij naar mijn kot voerde toen ik in Gent studeerde. Vlakbij was een vrouwenlokaal met een bord ‘Dolle Mina’s’ boven de deur. Mijn vader keek er naar en zei meteen; ‘Dat belooft’( lacht ).”
“Vroeger werden feministen inderdaad vaak afgeschilderd als hysterische vrouwen die niet te temmen vielen”, neemt Deniza Miftari over. “Dit beeld is bijgesteld maar het is belangrijk om feminisme te blijven benoemen. Vrouwen moeten nog voortdurend op tafel kloppen om dezelfde rechten als mannen te krijgen. En als ik het debat open trek dan zou er eigenlijk een volledige gendergelijkheid moeten komen.”
Verbeteringen
“Dit is helemaal geen zwart-wit discussie tussen mannen en vrouwen”, bedenkt Carmen. “Wij zijn zeker niet tegen mannen, absoluut niet. Wij moeten samen de maatschappij bewuster maken dat er geen verschil mag zijn tussen mannen en vrouwen. We moeten bijvoorbeeld weg van stereotypes dat mannen het goed doen in jobs als bouwvakker of politieman terwijl vrouwen ideaal zijn om verpleegkundige of leerkracht te zijn. We zijn gelukkig de tijd voorbij dat men het normaal vindt dat vrouwen enkel meewerkende echtgenotes zijn in een familiezaak in plaats van medevennoot. Maar zelfs vandaag kijken sommige bankbedienden nog vreemd op als een gehuwde vrouw een eigen rekening wil openen. Alsof die vrouw iets doet dat niet hoort.”
“Er is natuurlijk nog veel ruimte voor verbeteringen, ook in Roeselare”, volgens Deniza. “Als je bijvoorbeeld schoolreglementen bekijkt, merk je dat vaak 90 procent van de reglementering op meisjes slaat. Er mogen geen oorringen worden gedragen, make up is verboden net als spaghettibandjes en korte shorts.”
“Genitale verminking bij allochtone meisjes gebeurt ook in Roeselare”
“Ook het aantal straatnamen van sterke en bekende vrouwen kan toch veel beter in onze stad. En als je de officiële foto van burgemeester en schepenen bekijkt, merk je ook dat er maar drie vrouwen op staan en acht mannen. Gelukkig zijn er veel vrouwen in de gemeenteraad gekozen.”
“In ARhus bestaat het directieteam uit de helft vrouwen en de helft mannen”, bedenkt Carmen. “Het kan dus anders. Sensibilisering is ook zeer belangrijk en dit bij alle bevolkingsgroepen. Genitale verminking op jonge leeftijd bij allochtone meisjes is een probleem en gebeurt in België, ja, ook in Roeselare.”
Voortrekkersrol
“Roeselare zou ook openbare ruimtes kunnen voorzien om moeders borstvoeding te laten geven. Nu gebeurt dat in de toiletten. Maar wij eten toch ook niet in een toilet? En waarom moeten baby’s altijd ververst worden in damestoiletten? Dat zou toch in genderneutrale ruimtes moeten kunnen.”
“In Nederland komen er binnen afzienbare tijd gratis menstruatieproducten voor kwetsbare groepen. Dat moet in België toch ook kunnen. En waarom zou onze stad hierin geen voortrekkersrol kunnen spelen?”, besluit Deniza.
Op maandag 8 maart is er van 19.30 uur tot 21 uur via de Facebookpagina @ARhus.Roeselare een virtuele lezing met Iris Verschaeve van Furia, journaliste Ann-Marie Cordia en Mariame Keita, gewezen VN-jongerenvertegenwoordigster. Zij gaan met elkaar in gesprek over de strijd van jonge vrouwen. Samira Bendadi (MO*magazine) modereert het gesprek. Aanmelden is niet nodig en het debat volgen is gratis.
Meer informatie vind je op www.arhus.be/kalender.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier