Campo Solar belooft nieuwe coronaproof editie

Karel Standaert van Campo Solar, in zijn ‘natuurlijke habitat’. Er moet wel nog een en ander groeien... (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Karel Standaert van Campo Solar, in zijn ‘natuurlijke habitat’. Er moet wel nog een en ander groeien... (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het team van Campo Solar werd met lof overladen, toen het vorige zomer een sfeervol, coronaproof evenement op poten zette. Maar wat verwachten ze van de komende zomer? “We kijken uit naar half maart, wanneer minister-president Jambon meer duidelijkheid schept over de zomerfestivals”, zegt organisator Karel Standaert. Maar er komt sowieso ‘iets’.

De voorbije zomer was het ook in de Brugse regio huilen met de pet op, voor wat muzikale en andere evenementen betreft. Dat had uiteraard alles te maken met de maatregelen om het coronavirus te bedwingen en met lokale besturen die de risico’s zoveel mogelijk schuwden. Maar als een baken van creativiteit, doorzetting en lef was daar dan toch een nieuwe editie van Campo Solar, het populaire zomerfestival te midden van de Damse maïsvelden . Het tweedaagse zomerse feest vindt normaal plaats tijdens het eerste weekend van augustus en kan rekenen op twaalfduizend bezoekers. Het evenement werd omgevormd tot een over de zomer uitgespreide concerten- en performancereeks. In een stemmig, houten amfitheater.

Dubbel werd helft

“Het was voor het hele team echt wel een bewogen periode, zeker ook de aanloop ernaartoe”, blikt organisator Karel Standaert terug. “ We beseften wel al vlug dat een ‘normale editie’ er niet in zat, maar we wilden toch iets doen. Conform de regels die toen golden, konden we bij het begin van de zomervakantie starten met concertjes voor vierhonderd mensen en die moesten dan ook nog eens goed opgedeeld worden in eigen ‘bubbels’. In augustus zou er een uitbreiding van de capaciteit naar achthonderd personen toegelaten worden. Maar net op dat moment kwam er dan een stijging van het aantal besmettingen, vooral vanuit de regio Antwerpen. En in plaats van naar een verdubbeling te gaan werd het een halvering: we mochten nog maar tweehonderd mensen ontvangen.”

“Of we er toen aan gedacht hebben om ermee te stoppen? Eigenlijk niet, neen. Dat is nooit een optie geweest, ook al om financiële redenen. Er waren al zoveel kosten gemaakt. En ook gewoon omdat we zo koppig en misschien wel een beetje gek zijn dat we dit willen blijven doen. Ook bij een gewone editie steken wij met het organisatieteam hier enorm veel tijd in.” En nu probeert het Campo Solar-team zich dus voor te bereiden voor de editie van komende zomer. Probeert, inderdaad, want festivalorganisatoren tasten nog volledig in het duister over wat er mogelijk zal zijn.

Nog moeilijker nu

“Het is nu eigenlijk nog moeilijker dan vorig jaar. We hopen ergens wel, als die vaccinatie vlot verloopt, op een normale editie waarbij opnieuw alles mogelijk is. Maar die coronavaccinatie verloopt nu al niet bijzonder vlot”, zegt Karel. “Dus ja, we vrezen dat het toch opnieuw organiseren met de handrem op zal zijn. Maar dat bevordert vaak de creativiteit, wat voor leuke concepten en gezelligheid kan zorgen, net zoals vorig jaar.”

“Momenteel zijn we bezig met verschillende scenario’s uit te tekenen. Meerdere grotere evenementen, vele kleintjes… Of misschien toch één groot festival in het beste geval. We snakken naar duidelijkheid. Tegen half maart zou die er moeten komen. Minister-president Jan Jambon heeft beloofd tegen dan voor perspectief te zorgen. Nu kan ik alleen beloven dat er sowieso een Campo Solar zal zijn. In welke vorm, dat valt nog af te wachten”, besluit Karel Standaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier