Camperreizigers kunnen eindelijk weer vertrekken
Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.
We treffen Didier Mariencourt (62) aan op een parking langsheen de E17, net voordat hij de Franse grens oversteekt. “Onze eindbestemming? De Côte d’Opale! Prachtige natuur, de bruutheid van de zee en absolute rust!”
Net zoals duizenden andere reizigers bleef de campervan van Didier de afgelopen maanden op stal. “Het was vooral een mentale klap van jewelste”, klinkt het. “Toen we plots allemaal thuis moesten blijven, werden we helemaal uit ons ritme gehaald. We zijn doorheen het jaar bijna nooit in ons kot.”
“Onze camper geeft ons een onbeperkte vrijheid en we hebben altijd ons huis met ons mee. Nu de grenzen terug open zijn, voelt het alsof we terug in vrijheid worden gesteld. Het is een ongelofelijk gevoel, net zoals toen we voor het eerst eropuit trokken.”
Richting noorden
De campervan van Didier, een ‘classic’ model, heeft ondertussen al heel wat vakantiekilometers op de teller. “De afgelopen drie jaar maalden we al zo’n 26.000 kilometers af”, gaat hij verder. “Soms komen we op een plaats terecht waar we zo van onder de indruk zijn, dat we er enkele dagen blijven. Dat is natuurlijk het grote voordeel van met je huis onderweg te zijn.”
Nu reizen binnen Europa terug mogelijk is, werd de agenda van Didier en zijn vrouw ook meteen gevuld. “Eerst gaan uitwaaien aan de Côte d’Opale, dan even terug naar België om vervolgens richting het noorden te trekken.”
“Niet eeuwig blijven opsluiten”
Didier reist, deels gepland en deels op intuïtie. “We weten dat we richting noorden gaan, via Friesland en proberen ons aan enkele grote lijnen te houden. Voor de rest zien we wel waar we uitkomen en niets weerhoudt er ons van om onderweg nog wijzigingen aan het traject aan te brengen.”
“Of de schrik er niet in zit om, in geval van een nieuwe lockdown, plots vast komen te staan? Ja en neen. Het speelt natuurlijk altijd wel ergens in ons achterhoofd maar anderzijds kunnen we ons ook niet voor eeuwig blijven opsluiten. We luisteren aandachtig naar de aanbevelingen van de wetenschappers en in het slechtste geval zijn we nooit ver van ons eigen bed, mocht het plots weer helemaal fout lopen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier