Buurtbewoners in verzet tegen woningbouw André Ampepark: “We zullen in een getto wonen”

Mary Stoffel ziet de bouwplannen in haar straat niet zitten. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Bewoners van de appartementen rondom het André Ampepark verzetten zich tegen de geplande bouw van vier woonblokken. “Desnoods gaan we naar de Raad Van State”, zegt Mary Stoffel, die een hele reeks argumenten aanbrengt. Woonsprong zegt dat er nood is aan woningen en dat er wel degelijk kan gebouwd worden.

De sociale huisvestingsmaatschappij Woonsprong plant de bouw van 63 woningen in vier gebouwen van drie tot zeven verdiepingen langs de Karel Goetghebeurstraat, op een zone die nu bekend staat als het André Ampepark. Buurtbewoner Mary Stoffel woont in één van de aanpalende appartementsgebouwen en trekt fel van leer: “Dit zijn precies dezelfde gebouwen die ze in 2018 wilden optrekken. Ze werden toen buiten de rooilijn getekend. Ik startte een petitie waarbij 200 buurtbewoners me steunden. Vervolgens tekende ik bezwaar aan en de provincie gaf ons gelijk. De gebouwen kwamen er toen niet. Nu komen ze met precies dezelfde plannen en willen ze die toch realiseren. Onbegrijpelijk.”

Mary verwoordt de bezwaren: “Het parkje is een ontmoetingsplaats voor de buren en zal door de bouw verdwijnen. Bovendien verliezen de bestaande appartementen zicht en zon. Er zal ook parkeerdruk zijn in de straten. Er worden ondergrondse garages gepland, maar die zullen nauwelijks gebruikt worden. Huurders hebben vaak lagere inkomens en kunnen zich die niet veroorloven. Ook elders staan veel garages leeg. Er zal bovengronds geparkeerd worden in een al smalle straat. Er is ook niet gedacht aan de mobiliteit en het verkeer naar die extra woningen. Als de plannen doorgevoerd worden, zullen we in een getto leven.”

Buurtprotest

Ook enkele andere buren zien de plannen niet zitten. “Ik woon hier sinds 2017 en vind het geen goed idee hier te bouwen”, zegt Brigitte. Ook Sanne, die er al vijf jaar woont, steunt Mary in haar protest. Didier woont even verderop: “Ik kom mijn ongenoegen uiten namens mijn vriendin, die ook zal uitkijken op een woonblok.” Gina laat haar hond uit in het park en is verrast: “Ik woon hier 19 jaar en ben in shock over de plannen. Ze moeten een beetje redelijk blijven,hé.” Er is gemor en iemand laat vallen: “Al die buitenlanders zullen voor overlast zorgen.” Mary Stoffel nuanceert die laatste opmerking, maar verwijst wel naar de 200 handtekeningen van buurtbewoners die ze in 2018 ophaalde tegen de bouwplannen: “Als de mensen toen tegen waren, dan zijn ze dat nu ook. Ik heb alvast bezwaar ingediend bij de stad. Als er een vergunning komt, trek ik opnieuw naar de provincie en desnoods de Raad Van State.”

Woonsprong weerlegt

“Er is nood aan meer sociale woningen. Hier gaat het om flats met één of twee slaapkamers voor een vaak oudere bevolking. We hebben die nodig om huurders te herhuisvesten die in te renoveren woningen wonen”, zegt algemeen directeur Sara Casteur. “In het oude BPA konden we een muur van gebouwen zetten. We hebben dat nooit gewild en tekenden al in 2018 vier aparte gebouwen. We zorgden bij de inplanting dat de bestaande bewoners open zicht behouden. Trouwens, mensen in het centrum hebben toch ook gebouwen voor zich? Het nieuwe RUP bepaalt de ‘V over T’ of de vloer- tegenover de terreinoppervlakte. We blijven ver onder die verhouding en maximaliseren dat niet. We kiezen om de rest van de zone als park te behouden.”

Op de beweringen reageert Sara Casteur: “Er zijn ondergrondse garages voorzien, maar er staan op heel ons patrimonium 500 plaatsen leeg omdat onze huurders geen auto hebben.” Het protest wordt weinig gesmaakt: “Er is protest van één sociale huurder, die niet wenst dat er nog sociale woningen tegenover haar gebouw komen. Als iedereen zo zou reageren, dan had zij ook geen woning. Het gaat trouwens om gronden waarvan altijd gezegd werd dat er op termijn zou gebouwd worden. Het was bouwgrond en geen parkzone.” De plannen zijn om in 2025 te starten met de bouw van de woningen.

Stad reageert

“Er loopt een openbaar onderzoek tot 27 juli. Nadien neemt het schepencollege op basis van alle adviezen een beslissing over de bouwvergunning. Daarna is nog beroep mogelijk”, zegt schepen van Ruimtelijke Oordening Kurt Claeys (Open VLD). Hij wijst op een belangrijk verschil: “In 2018 was er nog een Bijzonder Plan van Aanleg, maar dat ging op in het nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘Vernieuwde Stad’. Voor dat RUP was er een transparant traject, waarbij ook de buurt werd geïnformeerd en opmerkingen kon geven. In het oude BPA, dat dateert van de jaren ‘80 toen er nog andere visies waren op stedenbouw, was het mogelijk om één lange sliert gebouwen te plaatsen die het volledige park zouden ommuren. Nu kan dat niet meer. Het is volledig woongebied geworden met voorwaarden voor de verhouding tussen bebouwing en groen die gelden voor de hele zone, waaronder ook de hoge woontorens. In het nieuwe RUP werd ook geen groen omgezet in bouwgrond. De zone aan de Goetghebeurstraat is altijd al bouwgrond geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier