BuSO De Hoge Kouter krijgt nieuwe rolstoeltoegankelijke huifkar: “Oude was aan vervanging toe”

Rotary Kortrijk Leie en Team Marie Lou uit Kuurne sloegen vrijdag de handen in elkaar voor een nieuwe rolstoeltoegankelijke huifkar voor BuSO De Hoge Kouter. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Rotary Kortrijk Leie en Team Marie Lou uit Kuurne sloegen vrijdag de handen in elkaar voor een nieuwe rolstoeltoegankelijke huifkar voor BuSO De Hoge Kouter. De vorige huifkar was namelijk aan vervanging toe en had geen platteau om op te rijden.

BuSO De Hoge Kouter aan de Bad Godesberglaan is een secundaire school voor buitengewoon onderwijs. Dat wil zeggen dat deze school onderwijs biedt aan mensen met een matige tot ernstige mentale beperking. In de school leert men de kinderen zo zelfstandig mogelijk te leven in een beschermde omgeving. Ze worden specifiek voorbereid om in een maatwerkbedrijf te gaan werken. Naast het lesgeven, worden er op de school ook nog tal van andere activiteiten georganiseerd zoals groepsdagen, Special Olympics, bosklassen, een leefweek en een wekelijkse huifkarrit. Wekelijks werden er onder impuls van leerkracht/opvoeder Stijn Soetaert ritjes met huifkar, een paardenkoets zeg maar, georganiseerd. “Deze ritten worden door de kinderen enorm op prijs gesteld en er wordt steevast reikhalzend naar uit gekeken. De huifkar liep echter letterlijk op zijn laatste wielen en was zeker aan vervanging toe: roestende vering, kapotte remmen”, aldus Stijn.

“Het werkt therapeutisch”

De Hoge Kouter startte een zoektocht naar fondsen om een nieuwe rolstoeltoegankelijke huifkar met oprijplaat voor mindervaliden te kunnen aankopen. “Deze huifkar moet de mogelijkheid bieden om zelfs de meest hulpbehoevende leerlingen de heilzame werkingen van het contact met het paard en de koetsrit zelf te laten ervaren”, luidt het bij De Kouter.

Rotary, een wereldwijde organisatie van vertegenwoordigers uit de zakenwereld en uit de vrije beroepen, biedt humanitair dienstbetoon: zo ook Rotary Kortrijk Leie. “We sloegen de handen in elkaar met Team Marie Lou uit Kuurne om zo samen de nieuwe rolstoeltoegankelijke huifkar te bekostigen: elk goed voor een donatie van 4.000 euro”, zegt Koen Decuypere van Rotary Club Kortrijk Leie. Met gepaste trots kon Rotary Kortrijk Leie de nieuwe huifkar voorstellen. Daarna waren de paarden Billie en Oscar nog bereid een kleine tocht te maken rond het domein van BuSO De Hoge Kouter. “Het is ook een vorm van snoezelen en het werkt therapeutisch, we zijn erg tevreden”, zegt Nathalie Tienpont van De Hoge Kouter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier