Burgerfuncties bij politie aantrekkelijker dan ooit

Mensen willen een job met werkzekerheid en komen zo snel bij de politie terecht. (foto Getty) © Getty Images
Laurens Kindt

Een job als burger bij de politie is aantrekkelijker dan ooit. Dat blijkt uit de stormvloed aan kandidaturen die de politiezones in West-Vlaanderen binnen krijgen. “Mensen die hun job kwijt zijn door de coronacrisis zijn op zoek naar zekerheid”, klinkt het.

Uit cijfers van de VDAB bleek onlangs nog dat de werkloosheid in West-Vlaanderen sinds de coronacrisis met ruim tien procent gestegen is. In vergelijking met juli vorig jaar zijn er in West-Vlaanderen maar liefst 10,4 procent werklozen bijgekomen. Dat is het hoogste cijfer van alle Vlaamse provincies. Veel West-Vlamingen zijn dus op zoek naar een nieuwe job en dat voelen ze ook bij de lokale politiezones in onze provincie. Daar zijn geregeld vacatures voor burgerpersoneel, de zogenaamde CALOG-functies (administratief en logistiek kader, red.). Het aantal kandidaten voor die functies is sinds de start van de coronacrisis exponentieel gestegen. “Bij ons komen er niet zo veel van die functies open omdat ons kader goed gevuld is maar als het gebeurt, dan is de respons massaal”, zegt Thomas Detavernier van politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede). “Tijdens de coronacrisis hebben we een viertal functies vacant verklaard. Voor één administratieve functie, waarvoor alleen een diploma middelbaar onderwijs vereist was, hadden we maar liefst 107 kandidaten. Een andere functie, op bachelorniveau, lokte dan weer 84 geïnteresseerden”, klinkt het.

Werkzekerheid

Ook in de politiezone Brugge, de grootste van onze provincie, merken ze dat burgerfuncties bij de politie aantrekkelijker dan ooit zijn. “We hebben in de voorbije coronaperiode een zevental functies vacant verklaard. Daarvoor hebben we meer dan 250 kandidaturen binnen gekregen”, zegt woordvoerster Lien Depoorter. “Het is opvallend dat er voor sommige functies veel meer kandidaturen binnen komen. Zo hebben wij een vacature voor een teammedewerker verkeersbelemmeringen. In pre-coronatijden zochten we ook al zulk een profiel. Toen kwamen er 34 kandidaturen binnen, terwijl er zich nu al 53 geïnteresseerden hebben gemeld. Voor een andere functie hebben we ondertussen al meer dan 80 kandidaturen binnen”, klinkt het. Ook bij de politie in Oostende zegt korpschef Philip Caestecker dat het aantal kandidaten dat zich meldt voor een burgerfunctie sinds de coronacrisis “meer dan gemiddeld” is.

Over de reden waarom mensen massaal solliciteren voor een burgerfunctie bij de politie is er weinig twijfel. “De veiligheidssector is een sector waar er altijd werk zal zijn, zoals ook het geval is in de zorgsector”, zegt Thomas Detavernier van politiezone Vlas. “Mensen zijn op zoek naar een job met enige werkzekerheid en komen zo bij de politie terecht. Als we de cv’s van de kandidaten bekijken, dan zien we dat daar heel veel mensen bij zijn uit sectoren die zware klappen hebben gekregen tijdens de coronacrisis zoals de horeca of de toeristische sector”, bevestigt Lien Depoorter. (LK)

Wie interesse heeft in een burgerfunctie bij de politie kan terecht op www.jobpol.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier