Burgerbudget is aan vierde editie toe: 5.000 euro voor beste voorstel om Kortemark aangenamer te maken

Danny Bocqué neemt nu nog plaats op een vuilnisbak, maar hoopt dat zijn voorstel voor een rustbank halverwege op het kerkhof met het Burgerbudget gerealiseerd wordt. © JDK
Redactie KW

Jaargang 4 intussen van het Burgerbudget, waarbij een maximumbedrag van 5.000 euro klaarligt voor wie het beste projectvoorstel indient om de gemeente voor iedereen nog wat aangenamer te maken. Bij zowel inwoners als verenigingen blijft de inspiratie maar komen.

“Ik zou graag op de begraafplaats van Kortemark rustbanken voorzien”, steekt Danny Bocqué (62) uit de Oude Zeedijkstraat van wal. “Heel wat bezoekers zijn van hoge leeftijd en hebben het fysiek moeilijk om dit te voet in één keer te doen. Daarom ging ik brainstormen met lokale kunstenaar Barry Raçon om dit te realiseren. De zitbank, gemaakt uit cortenstaal, zal – met enige verbeelding – de vorm hebben van een taartstuk. Cortenstaal heeft de eigenschap een roestvormige kleur aan te nemen en we weten allemaal dat we op hoge leeftijd een beetje verroesten, toch wat onze gewrichten betreft. Maar het zou goed zijn dat de oudere medemens kan uitrusten halverwege het kerkhof en dat ze dit niet meer op een van de vuilnisbakken moeten doen. De bank zal natuurlijk voorzien worden van een zitvlak van duurzaam hardhout.”

Paardenbloem

“In de rugleuning van de zitbank wordt een haiku gelaserd en aan de puntkant van de bank bevindt zich een plaat van ongeveer 1 meter breed en 2 meter hoog. Hierin wordt een paardenbloem afgebeeld, die enkele zaadjes loslaat. De symboliek van loslaten is hier wel heel toepasselijk: de paardenbloem heeft haar werk gedaan en laat haar zaadjes los om het voortbestaan te garanderen. Ook bij de mens is dit zo: hoewel het pijnlijk is om een geliefde te moeten verliezen, moeten we steeds vooruitkijken naar de kinderen en de kleinkinderen. Het blijft de moeite waard om verder van het leven te genieten. Om het geheel goed tot zijn recht te laten komen, ware het aangenaam dat de rugzijde van de bank zongericht is. Het geheel zou zo zijn boodschap kunnen projecteren op de grond door middel van het schaduweffect van de uitgelaserde paardenbloem”, besluit Danny. (JDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier