Burgemeester Tommelein wil krachtdadige aanpak tegen hondenpoep, maar… DNA-stalen van drollen komen er niet

Ondanks de infoborden wordt veel hondenpoep niet opgeruimd. © PM
Hannes Hosten

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) vindt dat het stadsbestuur het hondenpoepprobleem onvoldoende aanpakt. “We evalueren wat er vandaag al gebeurt en bekijken welke extra maatregelen nodig zijn”, zegt hij. “We willen een krachtdadige aanpak.” Maar DNA-stalen van drollen, bijna twee jaar geleden aangekondigd als speerpunt in de strijd tegen hondenpoep, komen er niet. “Ik zie niet in hoe zoiets in de praktijk mogelijk is”, stelt Tommelein.

In april 2017 kondigde toenmalig burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) een actieplan tegen hondenpoep af. Honden mochten enkel nog op de verharde paden van de speelpleinen komen en niet op de speelpleinen zelf. Ze moesten aan een korte leiband, er kwamen 150 hondenpoepbuizen bij en er werd een speciale eenheid van drie politieagenten opgericht om in burger controles uit te voeren. Bovendien werden zes mobiele camera’s gekocht, die discreet opgesteld zouden worden op overlastgevoelige locaties. Dat gebeurt sinds juni 2018.

Volgens Vande Lanotte zouden zelfs drollen aan DNA-onderzoek worden onderworpen, zij het in uitzonderlijke omstandigheden, als mensen herhaaldelijk de regels overtreden. “Zo’n onderzoek kost ongeveer 200 euro en om die kosten te dragen, is 30.000 euro in het budget voorzien”, luidde het toen. “Theoretisch kunnen we dus 1.500 DNA-onderzoeken uitvoeren. Maar het is wel pas de laatste stap die we willen zetten.”

Extra maatregelen

Bijna twee jaar later blijkt de problematiek van de hondenpoep echter nog steeds niet onder controle. Bewoners van het Westerkwartier bijvoorbeeld klagen over hondenpoep op en rond de speelpleintjes in hun buurt. Huidig burgemeester Bart Tommelein beseft dat er nog een tandje bij moet worden gestoken. “Ik vind het vandaag onvoldoende”, stelt hij. “Er zijn in de vorige legislatuur inspanningen geleverd om het probleem op de speelpleintjes tegen te gaan. Het is echter duidelijk dat er nog meer nodig is. We evalueren wat er vandaag al gebeurt en bekijken welke extra maatregelen er nodig zijn. We willen het probleem echt aanpakken. Dat staat ook in ons bestuursakkoord.”

Praktisch onhaalbaar

Het is nog onduidelijk welke extra maatregelen tegen hondenpoep ingevoerd zullen worden, maar duidelijk is wel dat het niet met DNA-stalen zal zijn. “Dat werd aangekondigd, maar nooit uitgevoerd. Ik zie ook niet hoe zoiets in de praktijk uitgevoerd had moeten worden. Ook een database met het DNA van honden is er nooit gekomen. Ook dat leek me praktisch onhaalbaar.”

Hoe komt het dan dat het vorige stadsbestuur DNA-onderzoek op hondendrollen wel haalbaar achtte? “Er is een verschil tussen de aankondigingspolitiek van individuele leden van het college en de aanpak van het bestuur zelf”, merkt Bart Tommelein op. “We zijn pas anderhalve maand bezig in de nieuwe legislatuur. Na evaluatie gaan we zeker harde maatregelen treffen om de situatie te verbeteren. Wie zich niet aan de regels houdt, gaat zonder pardon de bon op.” (HH/JRO)

Wijkbewoners willen meer controle op speelpleintjes

Enkele bewoners van het Westerkwartier klagen over de vele hondenpoep die ze dagelijks aantreffen op de speelpleintjes. “Mensen wandelen met hun hond gewoon tussen de speeltoestellen, maar kuisen de drollen niet op”, zegt Pim Houwen.

Volgens heel wat ouders wordt er gewoon niet meer gecontroleerd op hondendrollen op de speelpleintjes. Ook Pim Houwen, (32), vader van Ava (6) en Ellis (4), is er niet over te spreken. “Als het een beetje mooi weer is, ben ik hier te vinden met mijn twee meisjes”, vertelt Pim, die sinds vier maanden in een huisje in de Gelijkheidsstraat woont. De achtertuin van het huis kijkt uit op een van de binnenpleinen.

Pim Houwen (32), vader van Ava (6) en Ellis (4), wil meer controles op hondenpoep op de speelpleintjes.
Pim Houwen (32), vader van Ava (6) en Ellis (4), wil meer controles op hondenpoep op de speelpleintjes.© JRO

“Onvoorstelbaar wat ik hier al heb gezien. Vooral ‘s avonds is de toestand schrijnend. Mensen wandelen hier met hun hond tussen de speeltoestellen, zelfs terwijl er kinderen aan het spelen zijn. Dikwijls laten baasjes hun honden ook gewoon los lopen. Dan heb je er als baasje uiteraard geen controle meer over waar en hoe hun dieren hun behoefte doen. Er zijn natuurlijk mensen die de drollen opruimen, maar die zijn tegenwoordig schaars. En de zomer moet er nog aankomen… Ik hou mijn hart al vast. Laat ons hopen dat de controles hier sterk opgedreven worden tegen dan.”

Buizen

Chantal Waegeman (76) woont sinds twee jaar in de Dokter Verhaeghestraat. Dagelijks loopt ze tot drie keer toe met haar hondje Jimpy langs de binnenpleintjes. “Ik wandel met Jimpy nooit tussen de speeltoestellen. En als hij zijn behoefte doet, gooi ik dat in de daartoe voorziene buizen. Zo hoort het toch, niet? Ik snap niet dat mensen daar zo hun voeten aan vegen. Meer controles zijn echt nodig.”

Volgens Chantal mist het Westerkwartier een hondenloopweide zoals de Leffingestraat er een heeft. “Dat kan wel een oplossing zijn, en er is plaats genoeg.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier