Bruno Bakeroot (47) steunt jaar na doodsmak To Walk Again: “Ik ben bijna weer de oude”

Bruno (links) en ex-triatleet Kevin Deman, die hem vergezelde tijdens zijn zwemtocht in zee.©Jeffrey Roos JRO
Bruno (links) en ex-triatleet Kevin Deman, die hem vergezelde tijdens zijn zwemtocht in zee.©Jeffrey Roos JRO
Redactie KW

Met de ‘Ice Swim Challenge’ zamelt Bruno Bakeroot (47) geld in voor de organisatie To Walk Again. Twintig dagen lang duikt hij op diverse plaatsen het ijskoude water in. In ruil daarvoor vraagt hij een donatie. Halverwege staat de teller op 1.250 euro.

Een straffe gast, die Bruno Bakeroot. Eind januari 2020 stortte hij tien meter naar beneden tijdens het muurklimmen, een van zijn grote hobby’s, in Brugge. Het scheelde weinig of Bruno was voor de rest van zijn leven verlamd. Hij liep na zijn doodsmak tientallen breuken op, maar begon volle moed aan zijn revalidatie. Bruno is een vechter en wil kost wat kost weer de oude worden.

Vechtlust

“Ik revalideer veel sneller dan verwacht”, vertelt de Oostendenaar, die een verleden heeft in Harelbeke, Kuurne en Waregem als fitnessuitbater. “Ik ben ondertussen opnieuw aan het klimmen en heb al enkele duizenden kilometers fietsen in de benen. Ik ben allerminst een opgever. Mijn wilskracht en mijn vechtlust brachten me tot waar ik nu sta. Ik ben bijna weer de oude.”

Zijn wedervaren inspireert hem bij zijn nieuwste uitdaging. Twintig dagen lang duikt Bruno in het ijskoude water van een rivier, de zee of een ijskoud zwembad. Dat doet hij om aandacht te vragen voor To Walk Again, een organisatie die mensen met een fysieke beperking onder deskundige begeleiding van sportbeoefening laat genieten. “Tijdens mijn verblijf in het revalidatieziekenhuis ben ik verhalen gaan opzoeken rond positiviteit”, legt Bruno uit. “Ik zat op dat moment wat in de put, niet wetende wat me te wachten stond. Op die manier wilde ik mezelf mentaal door het hele proces slepen. Ik moest immers twee maanden plat liggen en de moed zakte me even in mijn schoenen.”

Zo kwam Bruno op de website van To Walk Again terecht. “Die mensen zijn van onschatbare waarde”, weet Bruno. “Ik heb de organisatie zelf niet nodig gehad om te revalideren, maar anderen des te meer.”

Koudwatertherapie

Bruno is zelf nog gedeeltelijk verlamd in de rug, maar wil anderen helpen door To walk Again in het daglicht te stellen. “Ik kwam op de website info over koudwatertherapie tegen. Als ik dan toch moest zwemmen om verder te revalideren, waarom er dan geen challenge van maken om zo aandacht te vragen voor de organisatie, dacht ik.”

“Daarnaast leek het mij een opportuniteit om geld in te zamelen voor het nobele werk dat ze daar doen. Koud water heeft ook een invloed op je immuunsysteem. Vaak denken mensen dat je van kou ziek wordt, maar kou heeft ook een helende werking. Veel meer mensen zouden het moeten proberen”, besluit Bruno met een knipoog.

Doneren voor To Walk Again kan via Facebook op de pagina Inzamelactie van Bakeroot voor To Walk Again vzw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier