Brugse stadsgebouwen nog altijd niet volledig in orde met brandveiligheid

In het Brugse Belfort werden recent twee brandoefeningen gehouden. © Musea Brugge
Stefan Vankerkhoven

In januari liet Musea Brugge twee brandoefeningen uitvoeren in het Belfort en één in het Groeningemuseum in Brugge. Volgens gemeenteraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) is de brandveiligheid in de stadsgebouwen al jaren niet conform met de geldende wetgeving. De Stad Brugge heeft een werkgroep interne noodplanning de opdracht gegeven om een en ander bij te schaven. Maar alles is nog niet volledig in orde.

Medio 2019 waren er 61 Brugse stadsgebouwen wettelijk niet in orde met de wetgeving inzake brandveiligheid, die nochtans al in 2014 ingevoerd werd. Toen al interpelleerde Geert Van Tieghem (N-VA) in de Brugse gemeenteraad over dat euvel.

Met een schriftelijke vraag polste hij vier jaar later naar een stand van zaken in Brugge. Uit het antwoord van burgemeester Dirk De fauw blijkt dat de Stad in 2019 een werkgroep interne noodplanning de opdracht gegeven had om de technische brandveiligheid van de stadsgebouwen in orde te brengen. Die is oké, waar nodig werden defecte of verouderde installaties vervangen.

Noodplan

Bovendien werden opleidingen EHBO en kleine blusmiddelen georganiseerd voor het stadspersoneel. Bij Musea Brugge is in de periode december 2022 tot en met zomer 2023 werk gemaakt van de update van het intern noodplan en zijn er voor zes musea meerdere evacuatieoefeningen georganiseerd.

In januari 2024 zijn de oefeningen herstart in het Belfort en het Groeningemuseum. Bij de stedelijke sporthallen is er op twee locaties na een intern noodplan in de eindfase. “Dat moet nog een finale check krijgen, waarna een evacuatieoefening kan worden georganiseerd. Daarnaast zijn er interne noodplannen voor Stadhuis, Brugse Vrije, Stadsschouwburg, Bibliotheek Biekorf en Huis van de Bruggeling. Voor de Oostmeers 17 is dit opgestart na de renovatie en huisvesting van Cluster Omgeving”, stelt Dirk De fauw.

Draaiboek

De Brugse burgemeester geeft toe dat de risicoanalyses (technisch en organisatorisch) nog in de pijplijn zitten en dat een praktisch draaiboek evacuatie nog in opmaak is.

Oppositrieraadslid Geert Van Tieghem concludeert: “Sedert 2019 werden er stappen vooruit gezet, maar het werk is zeker en vast nog niet af. Het voorkomen van brandrisico’s op arbeidsplaatsen, een absolute topprioriteit, begint met een risicoanalyse als input voor een efficiënt brandpreventiebeleid waarin alle preventiemaatregelen staan beschreven. Elke werkgever is verplicht om een jaarlijkse evacuatieoefening te houden. Dit is duidelijk nog niet overal het geval. We roepen het stadsbestuur op om dit met prioritair te behandelen. Veiligheid is een basisrecht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier