Brugse schepen voor Werk wil kantoren voor creatieve starters in Oud Sint-Jan

De site van het Oud Sint-Jan is onderbenut en zou beter ingevuld kunnen worden (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Schepen voor lokale economie Pablo Annys zou graag een deel van kunstencentrum Oud Sint-Jan in Brugge gebruiken als kantoorruimtes voor startende creatieve ondernemers. Maar is de tijd eigenlijk niet rijp voor het stadsbestuur om de erfpacht teniet te doen en van dit erfgoed een museum te maken?

De stad Brugge is eigenaar van de 19de-eeuwse ziekenzalen van het Sint-Janshospitaal, maar gaf ze indertijd in erfpacht aan voormalig burgemeester Michel Van Maele. Die vormde de hospitaalsite om tot een kunst- en congrescentrum. Hij deed dat als privaat persoon en eigenaar van het Boudewijnpark. Toen de Spaanse groep Aspro Ocio, die in Europa veertig pretparken uitbaat, het BoudewijnSeapark kocht, nam ze die erfpacht over.

Renovatie

Aspro Ocio moet amper 4.000 euro erfpachtvergoeding per jaar betalen aan de stad. In ruil hiervoor investeerde de groep 10 miljoen euro in de renovatie van het oud Sint-Jan. Sindsdien worden er regelmatig congressen en tentoonstellingen georganiseerd op de site.

Desondanks wordt het Oud Sint-Jan nog altijd niet ten volle benut en is de bovengrondse parking een kankerplek in de stad. Al in 2011 werd er een masterplan voor de volledige site opgemaakt, maar de realisatie ervan laat nog altijd op zich wachten. De geplande ondergrondse parking werd uitgesteld, omdat buurtbewoners vreesden voor te veel overlast. En het Historium, dat nu op de Markt ingericht is, was aanvankelijk voorzien in het Oud Sint-Jan.

Weinig congressen

Omdat er door corona tijdelijk geen congressen meer zijn, en de kans groot is dat het Oud Sint-Jan ook in de toekomst minder congressen zal aantrekken in West-Brugge wordt een nieuwe beurs- en congreshal gebouwd – lanceerde schepen voor Werk en Ondernemen Pablo Annys (sp.a) deze week het idee om kantoren in te richten in het Oud Sint-Jan.

“De verbinding van oud en nieuw is toch mooi”, stelt Pablo Annys. “Oud Sint-Jan openstellen voor creatieve technologie en op die plek jonge starters onderbrengen getuigt van vernieuwing. De locatie is ook perfect gelegen naast een parking en dicht bij het station en de hogescholen. De Spaanse groep is alvast het idee genegen om een deel van hun zalen te verhuren als kantoren.”

Dé vraag is of dit juridisch wel mogelijk is, gezien de lopende erfpacht. Vorig jaar verhuisde al een IT-bedrijf naar de site. Maar volledige ziekenzalen omvormen tot kantoorruimte is nog iets anders. En is het opportuun om een van de oudste en mooiste sites van Brugge aan kantoren op te offeren? Om de tien jaar gaan stemmen op die de stad aanmanen om de erfpacht te verbreken en de site opnieuw zelf in handen te nemen en er een museale functie aan te geven. Dat is alvast de mening van oud-schepen en erfgoedwatcher Andries van den Abeele.

97 jaar

Schepen voor Eigendommen en Financiën Mercedes Van Volcem (Open VLD) laat voorlopig niet in haar kaarten kijken. Ze stelt enkel het volgende vast: “Mijn voorganger Boudewijn Laloo heeft in 2005 een erfpacht gesloten met Aspro Ocio voor de duur van 97 jaar. Toen werd inderdaad afgesproken dat de erfpachthouders amper 4.000 euro per jaar moesten betalen. Dat is de prijs van de huur van een studentenkamer.”

“Ik onderzoek wat er wettelijk mogelijk is. Wellicht weinig, want een contract is een contract. Het Oud Sint-Jan is een mooie site. als stad willen we dat dit domein leeft en een aantrekking is voor de Bruggelingen en de bezoekers. We hebben wel enkele ideeën, maar we willen die afronden en af toetsen vooraleer we hierover communiceren. Met de trompet vooruitlopen vergemakkelijkt de onderhandelingen niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier