Brugse horeca is klaar voor geanimeerd EK voetbal

John de Ridder van ‘t Kroegske. © Davy Coghe
Redactie KW

Op maandag 17 juni om 18 uur spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd op het EK Voetbal. In Brugge werd dan wel geen organisator voor een fandorp met groot scherm op het openbaar domein gevonden, de Brugse horeca is er toch klaar voor om de voetbalfans in de watten te leggen. “Ik maak zelf een fandorp in het café en op mijn terras”, zegt uitbater John de Ridder van ‘t Kroegstje.

De tijden waarin duizenden voetbalsupporters op ‘t Zand voor een groot scherm de Rode Duivels naar de overwinning schreeuwden, liggen duidelijk achter ons. Horeca-uitbaters en organisatoren van evenementen Ward Devriese en Philippe Le Loup realiseerden zulke legendarische voetbalfeesten in de hoogdagen van de Rode Duivels. Ook de supportersvereniging De Brugse Duivels stond eerder al in voor de organisatie. Maar nu die mensen dat toch wat gezien hebben, blijkt dat er geen opvolgers klaar staan.

Geen kandidaten

Stad Brugge gingen enkele maanden geleden via een aanbesteding op zoek naar een organisator, maar vond geen geschikte of aanvaardbare kandidaten. Maar dat wil gelukkig niet zeggen dat de Brugse supporters van ‘Onze Jongens’ enkel thuis voor de buis terechtkunnen. De Brugse horeca-uitbaters zorgen voor heel wat leuke omkadering. Zoals John De Ridder van café ‘t Kroegstje in de Carmersstraat.

“Sinds ik gestart ben met de uitbating van ‘t Kroegstje, heb ik op ieder WK en EK voetbal ingespeeld. Ook nu weer. Ik plaats vier schermen, waarvan drie binnen en één buiten. Het hele café is aangekleed in de Belgische tricolore en met Rode Duivels prullaria, zoals hoedjes, shirts en vlagjes”, vertelt John de Ridder.

Braadworsten

“We voorzien ook lekkere braadworsten tijdens de wedstrijden van de Belgen en natuurlijk zorgen we dat er genoeg drank is. Bij elke match van de Rode Duivels zorg ik er ook voor dat er een bekende oud-voetballer aanwezig is, zoals Franky Van der Elst en Dennis van Wijk. Voor die wedstrijden vraag ik wel dat mensen mij op voorhand een telefoontje geven (via 0496 30 24 08), zodat ik genoeg ruimte kan vrijmaken.”

Pop-up bars

Ook in cafés zoals ‘t Hof van Beroep (Langestraat) en Charlie Rockets (Hoogstraat) worden deze wedstrijden uitgezonden. Daarnaast zijn er twee zomer pop-up bars die hun karretje aan het EK voetbal hangen. DOK Brugge (Pathoekeweg) zal alle wedstrijden van de Rode Duivels uitzenden, terwijl Joy@koude Keuken, afgekort J@KK, zelfs een heus EK-dorp zal inrichten. Naast de bar met 150 plaatsen zullen ze er tijdens de wedstrijden van de Belgen ook een EK-dorpje met 350 extra plaatsen creëren.

Ook bij de bar van tennisclub In ‘t Vrije (aan ‘t Zuidervaartje) wordt een EK-dorp met groot scherm op het buitenterras opgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier