Brugse gemeenteraad keurt rode jaarrekening van 2023 goed
Financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) legde maandagavond de jaarrekening van 2023 ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor. Brugge duikt voor het eerst in de rode cijfers.
2023 was voor schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) het jaar waarin Brugge eindelijk volledig kon herstellen van de financiële impact van de corona pandemie, maar Stad werd geconfronteerd met een torenhoge inflatie en de bijhorende indexaties van de lonen.
Het budgettair resultaat – het verschil tussen alle ontvangsten en alle uitgaven van het boekjaar – is minder goed dan geraamd: er is een tekort van 8,26 miljoen euro in plaats van een voorzien tekort van 3,35 miljoen. “De reden? Er werden 36,75 miljoen euro aan langtermijnleningen, die gebudgetteerd waren, niet opgenomen”, aldus de financiënschepen.
Teveel uitgaven
De oppositie was niet mals voor de jaarrekening van de Stad Brugge. Geert Van Tieghem (N-VA) wees erop dat Brugge met een record aantal uitgaven: “Er werd 355 miljoen euro uitgegeven, daar knelt het schoentje. Het stadsbestuur beheert de centjes van de Bruggelingen slecht.”
“Men bestelt dure studies, huurt dure kerstverlichting. Gelukkig komt er straks een einde aan de dure huurprijs voor het Huis van de Bruggeling. Werklozen en leefloners worden te weinig geactiveerd, dit zal de stadskas ten goede komen.”
Duurzaam
Volgens Raf Reuse (Groen) heft het stadsbestuur nog veel werk om van Brugge een warme en duurzame stad te maken: “We moeten sneller werk maken van warmtenetten en de Bruggelingen helpen om hun huizen energiezuinig te maken. Toen de rente nog laag stond, had Brugge meer leningen moeten aangaan om te investeren in duurzame maatregelen.”
Ook Arnold Bruynooghe (VB) vindt dat de uitgaven te snel gestegen zijn: “Enkel dank zij een aantal meevallers, zoals een erfenis, de verkoop van onroerende goederen en de gestegen inkomsten uit de belastingen vallen de cijfers nog mee.”
Ook Pascal Ennaert (Vooruit) had milde kritiek: “We hebben meer uitgegeven dan we ontvangen hebben. Daar moet in de toekomst op gelet worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier