Brugse gemeenteraad keurt Open Ruimte Plan goed

Brugge wil groene ruimtes met elkaar verbinden. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse gemeenteraad heeft het Open Ruimte Plan van het stadsbestuur maandagavond goedgekeurd. Volgens Andries Neirynck (Groen) gaat dit plan niet ver genoeg. Voor Geert Van Tieghem (N-VA) kost deze studie zeer veel – teveel? – geld.

Op voorstel van Schepen Franky Demon, besliste het stadsbestuur om een Open Ruimte Plan voor Brugge op te maken. Dit is een plan om te investeren in open ruimte en die ruimtes ook met elkaar te verbinden. Het Open Ruimte Plan werd maandagavond goedgekeurd door de gemeenteraad.

Niet ambitieus

Voor Groen gaat dit plan niet ver genoeg. Andries Neirynck stelt: “Het is niet ambitieus genoeg. De Chartreuse, de Spie en Dudzeelse polder worden onvoldoende beschermd als open ruimte. Nochtans is die polder van cruciaal belang tegen de klimaatopwarming, ze vormt een zoetwaterbekken tegen de verzilting.”

Geert Van Tieghem (N-VA) vond de timing van de opmaak van het plan – een maand voor de verkiezingen – bizar: “De studie kost ook veel, namelijk 250.000 euro. De voorbije drie jaar heeft Brugge als 3,5 miljoen euro aan studies besteed!”

Toekomstplan

Volgens urbanisatieschepen Franky Demon komt het Open Ruimte Plan er in navolging van het Beleidsplan Ruimte Brugge, het ruimtelijk toekomstplan voor Brugge 2050: “In dat plan hebben we ons voorgenomen om tegen dat jaar alle groenblauwe open ruimten te verbinden met elkaar over het ganse grondgebied.”

“Onder groenblauwe ruimten verstaan we natuurgebieden en waterlopen. Dat wil zeggen dat we de polders, de bossen en de meersen in de groene gordel gaan verbinden met de Vesten, met kasteeltuinen, met kloostertuinen, met stadsparken, met buurtparken en met (kleine) groensnippers in de stad of in de dorpen.”

Vergroenen

“Die verbindingen gaan we maken via groene straten, lanen, dreven, beken, vaarten en kanalen, … Dat betekent ook dat we de verbindingen gaan versterken door te vergroenen, te ontharden en door nieuwe open ruimte te creëren. Zo willen we bijvoorbeeld bij nieuwe projecten en verkavelingen meer ruimte voorbehouden voor groen en water.

“Het Open Ruimte Plan zal pas vorm kunnen krijgen in de volgende legislatuur, maar dit hoeft geen reden te zijn om deze beslissing uit te stellen. Nu het Beleidsplan Ruimte Brugge een feit is, kunnen we overgaan tot actie. In het Beleidsplan Ruimte staan een 100-tal acties. Het Open Ruimte Plan is daar een belangrijk onderdeel van die een leidraad zal worden voor heel wat ontwikkelingen in de stad.”

Troef

“Het is dus belangrijk om daar nu al mee te starten zodat andere toekomstige projecten er rekening mee kunnen houden. Zo kunnen we ook in de toekomst verder bouwen aan een Brugge waar het goed wonen, werken en ondernemen is met plaats voor natuur en land om te boeren. Groene open ruimten zijn een belangrijke troef om inwoners en bezoekers aan te trekken,” aldus Franky Demon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier