Brugse auteur Bende van Nijvel-boek als getuige verhoord door de speurders

Bruggeling Roger Beuckels was volgens Guy Bouten de killer van de Bende van Nijvel © GF
Redactie KW

Guy Bouten, de auteur van het boek over De Bende van Nijvel waarin Bruggeling Roger Beuckels als ‘killer’ van de Bende wordt aangewezen, is als getuige verhoord door de bevoegde magistraten.

De in Brugge wonende ex-VRT-journalist Guy Bouten publiceerde onlangs bij uitgeverij Kritak het boek ‘Bouhouche, Beijer, Beuckels en de anderen. De Bende van Nijvel, de CIA en de Staatsveiligheid’. Na jarenlang onderzoek brengt Bouten daarin opnieuw stevige argumenten voor de hypothese dat een combine van extreemrechtse en maffieuze politiemensen, militairen, politici en zakenlui achter de feiten zit.

Behalve op ex-Rijkswachter Madani Bouhouche en diens memoires, focust de onderzoeksjournalist op oud-legermajoor Jean Bougerol als de strateeg achter de Bende-aanslagen en op Bruggeling Roger Beuckels als waarschijnlijke ‘killer’ van de Bende van Nijvel. Door het creëren van een terreurklimaat wilden zij in België een ‘sterke staat’ installeren. Hun overvallen, onder meer op Delhaize- supermarktfilialen in Aalst, Overijse en Eigenbrakel, kosten officieel aan 28 mensen het leven.

Huisbezoek, geen huiszoeking

De twee magistraten verantwoordelijk voor het Bende-onderzoek, onderzoeksrechter Martine Michel en federaal parketmagistrate Marianne Cappelle, nodigden Guy Bouten op 26 februari uit voor een getuigenverhoor. Nieuw daarbij was dat ze ook een vertegenwoordiger van de journalistenberoepsvereniging VVJ/AVBB uitnodigden, die erop mocht toezien dat het journalistieke bronnengeheim niet werd geschonden. Dat recht op geheimhouding wordt gewaarborgd door een wet van 2005. Zowel de ondervraging als het navolgende huisbezoek – geen formele huiszoeking – bij Guy Bouten verliep evenwel correct.

Volgens de onderzoeksmagistraten Michel en Cappelle verdient de theorie van Guy Bouten hoe dan ook aandacht verdient. “Het punt is dat wij daar strafrechtelijk bewijs moeten van kunnen maken, en dat is een ander verhaal. Met het verstrijken van de tijd wordt dat overigens almaar moeilijker. Bovendien klopt het dat in het verleden allerlei valse sporen zijn gelegd, die ons al te veel tijd hebben doen verliezen.” Toch blijven de onderzoekers erin geloven. Federaal parketmagistrate Cappelle: “Wij hier werken alleszins dag en nacht aan dit dossier.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier