Brugs poppentheater lacht met de stadsbegroting

Poppentheater Uilenspiegel bekijkt de actualiteit op een ludieke manier. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Poppentheater Uilenspiegel kijkt in haar nieuwe voorstelling met een ludieke bril naar de Brugse stadsbegroting. Zondag was Groen-gemeenteraadslid Raf Reuse te gast en op 16 februari mag schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) met Molvienne, Fileméne en Mance in dialoog gaan.

Begin juni vorig jaar vond de première plaats van het vernieuwde Brugse Poppentheater Uilenspiegel. Onder impuls van onder meer Johan Maertens, met poppen van de vermaarde poppenmaker Guithier Fremout, een technicus en drie amateurtoneelspelers werd aangesloten bij een oude Brugse traditie. De legendarische ‘Pietje Puppe’ startte in de jaren 80 met unieke marionetten op dezelfde locatie met zijn Theater Uilenspiegel.

“Wij willen de mooie traditie van het poppentheater doen heropleven”, zegt initiatiefnemer Guido Maertens. “Er was al heel wat belangstelling voor onze voorstellingen. Ons zaaltje biedt plaats aan slechts 35 toeschouwers en loopt telkens vlot vol. De nieuwste voorstelling gaat over de Brugse stadsbegroting, bekeken door de bril van de Brugse volksvrouwen Molvienne, Fileméne en Mance. Deze dames overladen je met Brugse actualiteit en de politiek, doorspekt met Brugse herinneringen, wijsheden en niet te missen Brugse uitdrukkingen. Dit onder de noemer ‘Brugge telde z’n kluuten’.”

Ijspiste en droneshow

Wij woonden de voorstelling van 19 januari bij. Het zaaltje zat al bomvol, dus werd de voorstelling ook gefilmd en op scherm vertoond in de brasserie. De Brugse personages in de voorstelling lieten ook hun licht schijnen over het voorbije Wintergloed, waarmee het stadsbestuur de winteranimatie in de stad wilde versterken. Daarbij moesten de plastic ijspiste, ‘worip da je nie sliert’, de lichteffecten en ook de mislukte droneshow het ontgelden. Ook het stadiondossier kwam uiteraard aan bod en naar het einde van de voorstelling toe ging Groen-fractieleider Raf Reuse in dialoog met de poppen. Het zorgde voor grappige interacties. Op de voorstelling van 16 februari komt schepen Mercedes Van Volcem langs om het gesprek aan te gaan met Molvienne, Fileméne en Mance.


De voorstellingen vinden plaats in Brasserie Uilenspiegel, Langestraat 2. Reservatie via poppentheater@uilenspiegelbrugge.be. Een ticket kost 5 euro, één Brugse Zot inbegrepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier