Brugs bierfestival pakt uit met 600 bieren waarvan 81 bieren met laag alcoholgehalte

Met 600 bieren van 90 brouwerijen mag het Brugs Bierfestival als het grootste bierevenement van de Benelux aanzien worden. © SVK
Stefan Vankerkhoven

Tijdens het Brugs Bierfestival, dat op 1 en 2 februari in een 4.400 m² grote tent op ‘t Zand plaatsvindt, kunnen de liefhebbers 600 bieren uit 90 brouwerijen proeven. Zes bieren zijn nagenoeg alcoholvrij, 75 bieren bevatten minder alcohol dan een gewone pils. Het is het grootste bierfestival van de Benelux geworden.

Door de gedwongen verhuizing van de Markt naar ‘t Zand in Brugge – de brandweer achtte vele duizenden bierliefhebbers in de stadhallen onvoldoende veilig – overwogen de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) eventjes om hun evenement twee jaar lang uit te stellen, tot de nieuwe beurshal af is.

25.000 euro verlies

“Maar we wilden de bierliefhebbers en onze 175 vrijwilligers niet in de kou laten staan”, zegt BAB-voorzitter Marc Vandepitte. “Ondanks het feit dat we dit jaar wellicht met 25.000 euro verlies zullen werken. Want het opstellen van een 4.400 m² grote tent op ‘t Zand, een unicum voor Brugge, kost ons 66.000 euro aan huurgeld en 10.000 euro aan verwarmingskosten. We rekenen erop dat, als de nieuwe Brugse beurshal af is in 2022, om aan goede voorwaarden deze stedelijke ruimte te kunnen afhuren, zodat wij dat verlies kunnen ophalen…”

Een duidelijke boodschap naar het Brugs stadsbestuur, maar burgemeester Dirk de fauw liet nog niet in zijn kaarten kijken. Hij prees wel de initiatiefnemers: “Het Brugs Bierfestival zet Brugge mondiaal in de kijker als bierstad. We zijn niet alleen de hoofdstad van de chocolade, maar ook van het bier. Met kwalitatieve brouwerijen, toffe kroegen en een unieke ondergrondse bierleiding. Het siert BAB dat dit festival in een voor Brugge kalme periode plaatsvindt. Zo zijn ook begin februari vele Brugse hotels volzet, want dit bierfestival trekt ook vele buitenlandse bierliefhebbers aan.”

Alcoholvrij

Met 600 bieren van 90 brouwerijen mag het Brugs Bierfestival als het grootste bierevenement van de Benelux aanzien worden. “We geven de voorkeur aan de ambachtelijke West-Vlaamse brouwerijen”, vervolgt Marc Vandepitte. “Dit jaar besteden we aandacht aan de nieuwe hype in de brouwerijsector: ambachtelijke brouwerijen proberen bieren met een laag alcoholpercentage te creëren die toch rijk aan smaak zijn. Een hele opgave! Er worden zes bieren gepresenteerd met een alcoholpercentage onder de 1 procent en 75 bieren met een laag alcoholpercentage – onder de 5 procent, dat is minder dan een gewone pils.”

“Zo pakt brouwmeester Thomas Vandelanotte van de Brugse brouwerij Bourgogne des Flandres uit met het nieuwe bier Give ma hop Johanna, dat amper 0,58 procent alcohol bevat. Hij slaagde erin een speciaal soort gist te verwerken waardoor dit bier zeer rijk aan smaak is. Deze Brugse brouwer geeft al zijn creaties overigens de naam van een liedje.”

Bier en chocolade

Tijdens het Brugs Bierfestival zal biersommelier Kathleen De Sutter vijf Brugse pralines van chocolatier Spegelaere paren met vijf Brugse bieren. “Dat is niet evident. Bier met kaas matchen is veel eenvoudiger”, beseft zij.

De BAB-bestuursleden poseerden in bijbelse klederdracht aan een tafel, als knipoog naar Michelangelo's Laatste Avondmaal.
De BAB-bestuursleden poseerden in bijbelse klederdracht aan een tafel, als knipoog naar Michelangelo’s Laatste Avondmaal.© gf

Voor het eerst verkoopt BAB jetons, bierglazen en een catalogus van het festival in voorverkoop. Hiervoor wordt samengewerkt met de firma Emsys, die digitale oplaadkaarten in bamboe lanceert op het festival en ook zal meten hoeveel bezoekers uit welke landen naar Brugge afzakken. “Vorig jaar zaten wij aan 14.000 verkochte bierglazen. Maar er waren meer deelnemers, want sommige bierliefhebbers brengen hun glas van vorig jaar mee”, aldus Marc Vandepitte.

Het Bierfestival geniet vooral logistieke steun van de stad Brugge én een subsidie van 4.000 euro voor het voeren van internationale promotie. De dertiende editie kreeg als logo een klauwende kat. Bovendien poseerden de BAB-bestuursleden in bijbelse klederdracht aan een tafel, als knipoog naar Michelangelo’s Laatste Avondmaal. “Ook toen waren ze met dertien aan tafel: Jezus en zijn twaalf apostelen. Wie Judas is, verklap ik liever niet”, besluit de voorzitter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier