Brugs bedrijf Deltavox Projects streamt uitvaarten live in coronatijden
Nu ook begrafenissen enkel in intieme kring bijgewoond mogen worden, zijn ook uitvaartspecialisten verplicht om creatief uit de hoek te komen. Het Brugse bedrijf Deltavox Projects voorziet apparatuur zodat begrafenisondernemers het afscheidsmoment volledig via streaming kunnen laten verlopen.
“Ik heb net toestemming gekregen om extra camera’s voor onze mobiele streamingdiensten aan te kopen en ophalen in Nederland. Die extra apparatuur is nodig, want we krijgen nu ook al vragen van Waalse begrafenisondernemers”, zegt Bruggeling Johan Missault (51), zaakvoerder van Deltavox Projects. De hifi-zaak die in andere tijden klank- en lichtmateriaal verkoopt en verhuurt. Vandaag hebben, in nog geen twee weken tijd, al 3.000 personen via livestreaming afscheid kunnen nemen van 50 overledenen via hun speciale apparatuur.
Pioniersrol
Deltavox is niet aan zijn proefstuk toe. Zo deden het AZ Sint-Jan in Brugge (voor videoconferenties), Bellewaerde (voor digitale displays in het hele pretpark), de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle (geluidsinstallatie en projectie), het Gravensteen in Gent (audio guides), de toprestaurants Boury in Roeselare en L. E. S. S. (voor hun muziekinstallatie) en meer dan vijftig uitvaartcentra in Vlaanderen (een Funerapp met zelfs technologie voor slechthorenden) in het nabije verleden al een beroep op Deltavox Projects. Ervaring waar ze vandaag goed gebruik van kunnen maken. “Ons bedrijf is altijd al een pionier geweest. Zo waren wij meer dan twintig jaar geleden de eerste om in de aula’s van begrafenisondernemers en crematoria een mp3-computer te plaatsen, zodat er op een professionele en vlotte manier muziek kon afgespeeld worden tijdens uitvaarten. Emotie en beleving zijn erg belangrijk bij het afscheid van een dierbare. Elk detail is belangrijk. Dat vergt een goed projectiesysteem en degelijke klankinstallatie”, vervolgt Johan Missault.
” In het verleden gebeurde het af en toe al dat een familielid niet kon aanwezig zijn op een begrafenis, omdat die in het buitenland of in een rusthuis vertoefde. Via Facebook streamden wij die beelden al live door naar een verre neef of nicht in de Verenigde Staten. Maar er waren auteursrechtelijke problemen: Facebook maakte bezwaren tegen het streamen van de bijhorende muziek de favoriete liedjes die de nabestaanden afspeelden tijdens de uitvaart.”
Gezien de uitzonderlijke coronatijden en de maatregel dat begrafenissen slechts in beperkte, intieme kring mogen bijgewoond worden, heeft Deltavox Projects op vraag van enkele begrafenisondernemers twee weken geleden een eigen platform gecreëerd voor livestreaming van uitvaarten. “Wij maken gebruik van een unieke code per dienst, die de begrafenisondernemer dan doorstuurt naar de families. Zij bepalen wie thuis via de pc, smartphone of laptop mee mag kijken. Die mensen moeten dan enkel op een bepaalde link klikken. De uitvaart wordt ook opgenomen, zodat familieleden of vrienden ook op een later moment kunnen kijken. Alles met het allergrootste respect voor de privacy.”
Hartverscheurend
Soms maken vijf mensen gebruik van de streamingdienst, soms 200 personen. “Het is een manier om begrafenisondernemers én vooral nabestaanden uit de nood te helpen. Kan je je inbeelden dat een van je ouders sterft en de familie niet aanwezig mag zijn op de uitvaart? Ik heb al meerdere beelden gezien van uitvaarten met amper vier mensen, op veilige afstand, in een voor het overige lege aula. Dat is hartverscheurend. Met streaming kan er sereen afscheid genomen worden”, aldus Johan Missault.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier