Bruggeling onder de loep (59): Eugenie Vandeplassche, alias Marietje Wullok
Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Eugenie Vandeplassche, alias Marietje Wullok
Een echte Brugse volksfiguur wier naam nog geregeld op Facebook opduikt, is die van Eugenie Vandeplassche. Bijna niemand kent haar onder die naam, maar spreek bij oudere Bruggelingen de naam Marietje Wullok uit en er is kans dat ze haar nog hebben gekend.
Zes dagen verschil
Eugenie Vaneplassche werd op 9 maart 1900 in de Balsemboomstraat geboren. Zij was de dochter van Jules Vandeplassche, metser van beroep, en van kantwerkster Amelie Vanden Berghe. Op 20 november 1920 huwde Eugenie in Brugge met sigarenmaker Achille Holvoet. Aangezien Achille op 3 maart 1900 in Brugge werd geboren, scheelden de echtelingen slechts zes dagen. Achille was de zoon van sigarenmaker Pierre Holvoet en van Elodie Van Cappel. Eugenie stond bij de Bruggelingen bekend als Marietje Wullok, een bijnaam die ze te danken had aan het feit dat ze ruim 45 jaar lang met een mandje zeeslakken (wullokken), krabben en krabbepoten van café tot café trok. Niet om de brode, maar als hobby. Eugenie vertoefde nu eenmaal graag onder de mensen. Ze deed haar ronde één, vaak soms twee keer in de week. Haar toer behelsde niet enkel Brugge en de randgemeenten, ook in pakweg Varsenare kon men Marietje tegenkomen.
In alle cafés waar Marietje kwam, was ze graag gezien en dit niet enkel voor de wulloks. De mensen hoorden haar graag een liedje zingen en Eugenie wist dat. Er was dan ook niet veel nodig om haar bekende Vlaamse schlagers uit haar tijd te horen zingen; daaronder bijvoorbeeld Daar bij die molen, Als vagebond ben ik geboren en vele andere. Marietje Wullok had nog een andere belangrijke verdienste: ze kon zwijgen als een graf. Hoewel ze geregeld op de baan was en dus veel hoorde en zag, vertelde ze daar nooit iets over; zelfs niet aan haar kinderen. Blijkbaar kreeg ze af en toe bezoek van leden van de gerechtelijke politie om haar uit te horen, maar telkens kwamen die van een kale reis thuis.
Niet wereldvreemd
Eugenie Vandeplassche was dan wel een volksvrouw, maar zeker niet wereldvreemd. Zo maakte zij bijna jaarlijks een buitenlandse reis en waarschijnlijk was er geen land in Europa dat ze niet heeft bezocht. Marietje Wullok overleed op zondag 9 januari 1983 in de Sint-Franciscus-Xaveriuskliniek (Zwartzusters). Dat Marietje bijzonder populair was, bewijst het feit dat haar overlijden op de eerste bladzijde van het Brugsch Handelsblad werd aangekondigd!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier