Brugge wil middagstad voor fietsevenement 1.000 km voor Kom op tegen Kanker worden

Brugge wil ‘middagstad’ worden. © Musea Brugge
Redactie KW

De Stad Brugge wil zich engageren als ‘middagstad’ voor het fietsevenement 1.000 km voor Kom op tegen Kanker. Een middagstad ontvangt alle deelnemende pelotons voor de lunch en zorgt daarbij voor de nodige sfeer en beleving. De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is een vierdaags fietsevenement – van donderdag 29 mei t.e.m. zondag 1 juni 2025 – om fondsen te werven voor kankeronderzoek en de brede bevolking te sensibiliseren rond de ziekte.

Tijdens het Hemelvaartweekend van 2025 vertrekken vanuit startplaats Mechelen ritten naar de verschillende ‘middagsteden’. De indrukwekkende afstand van 1000 km wordt verdeeld in acht etappes van telkens 125 km. Tien pelotons staan aan de start, goed voor 1.250 fietsende teams. Elke fietsteam zamelt om en bij de 5.500 euro in, een opbrengst die integraal naar het broodnodige kankeronderzoek gaat.

Meer dan een stopplaats

Volgens Franky Demon, schepen van Sport, is een middagstad niet zomaar een stopplaats: “Brugge heeft een reputatie als nationale en internationale wieler- en fietsstad, dus we zijn heel graag kandidaat om dit fietsevenement voor het goede doel mee te hosten. In 2025 start de Ronde van Vlaanderen opnieuw in onze stad en dit evenement past perfect binnen onze omkaderende activiteiten dat jaar.”

“Onze stad beschikt over de nodige sportieve expertise om dit evenement op te zetten. Kanker kan bovendien iedereen treffen, de patiënt zelf in eerste instantie, maar ook familie, vrienden moeten vaak door een harde periode. Deze fietsvierdaagse brengt overal heel wat volk op de been en dat zorgt voor een aangename, warme sfeer.”

“Dit soort evenementen kunnen op die manier niet alleen het kankeronderzoek stimuleren, maar vormen vaak ook een lichtpunt in het genezingsproces of de revalidatie van patiënten en hun omgeving. Ze zijn dus zeer waardevol voor onze inwoners en verdienen onze ondersteuning. We kijken alvast uit naar een positieve beslissing.”

Rol

Concreet is de rol van ‘een middagstad’ volgens Franky Demon tweeledig: “Enerzijds moet een rennersdorp verrijzen voor onthaal en vertrek van alle fietsers. Fietsen moeten kunnen worden gestald, er moeten maaltijden worden voorzien, bagage afgeleverd, sanitaire voorzieningen moeten aanwezig zijn.”

“Anderzijds is de nodige communicatie nodig om inwoners te mobiliseren om alle deelnemers een warm onthaal te geven in Brugge. Het binnenrijden van de middagsteden is voor alle deelnemers een emotioneel moment en de middagsteden strijden zo voor de titel van ‘Trofee van Warmste Erehaag’. Verder wordt er voor het publiek een evenementendorp ingericht met optredens, kinderanimatie en eet- en drankstandjes.”

“De pelotons werken hun rit volledig verkeersvrij af en worden goed omkaderd: er is begeleiding door motorrijders, politie en wegkapiteins van de Vlaamse Wielerschool, hulp bij pech, medische bijstand, bevoorradingen, massage, … Flanders Classics zorgt, als organiserend partner voor een professionele sporttechnische organisatie”, aldus de Brugse sportschepen.

Eind oktober weet Brugge of ze effectief middagstad wordt voor dit mooie evenement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier