‘Brugge voor Napoleon’ belicht stad tussen 1794 en 1818

Henk Anseeuw, Bert Gevaert en Jan Anseeuw presenteren hun boek. © Davy Coghe
Redactie KW

In de Gotische Zaal van het stadhuis werd op vrijdag 17 september het boek ‘Brugge voor Napoleon’ voorgesteld, een turf van ruim 600 bladzijden geschreven door een 25-tal auteurs. Het boek belicht Brugge tijdens de periode van de Franse Revolutie en van Napoleon, van 1794 tot 1814.

“Net als vele andere projecten ontstond het idee om het boek te schrijven rond pot en pint in oktober 2016, dus net geen 5 jaar geleden”, vertelt Jan Anseeuw, die samen met Bert Gevaert en Henk Anseeuw, instond voor de redactie. “De aanstoker was Bert Gevaert.”

Opzoekwerk

“Ideeën lanceren is één zaak, ze ten uitvoer brengen een tweede”, aldus Bert Gevaert. “Daarom gingen wij drieën op zoek naar medeauteurs, vooral omdat wij de behandelde periode zo ruim mogelijk wilden behandelen. Het bezoek van Napoleon in 1803 en 1810 aan Brugge is slechts één facet van het boek en zelfs verre van het belangrijkste. We zochten auteurs die elk op hun terrein iets te vertellen hadden. Wij drongen er vooral op aan dat ze op zoek gingen naar nieuwe elementen.”

Het boek mocht geen herkauwen zijn van vroegere verschenen artikelen en boeken over het thema. We zijn dan ook bijzonder gelukkig dat de auteurs in ons opzet zijn geslaagd. Het kostte geen bloed en tranen, maar wel veel opzoekwerk”, aldus Henk Anseeuw.

“Bier is de motor van het leven”

Een overzicht geven van de om en bij vijftig behandelde thema’s is onbegonnen werk. Wel is alles mooi in zes hoofdthema’s onderverdeeld: administratie en bestuur, militaire leven, economie, levensbeschouwing en onderwijs, cultuur en tot slot ontspanning en plezier. In ‘Brugge voor Napoleon’ zijn heel wat thema’s zelfs voor het eerst behandeld. Zo onder andere het vondelingen- en wezenbeleid in de Franse periode of het ‘broertje van de Damse Vaart’.

Voor wie er zou aan twijfelen: bier is de motor van het leven. In het artikel met die titel belicht Henk Anseeuw eten en drinken in de Franse periode. Of Napoleon veel vreugde aan eten beleefde, is maar de vraag. Want voor de keizer mocht tafelen niet langer dan tien minuten duren. Hij was ook niet kieskeurig. Hij was al tevreden met een bord met bonen of linzen in olie met een gekookt ei waarin hij dan mosselen sopte. Bij dit alles dronk hij een glas chambertin, zijn lievelingswijn.

Illustraties

We vernemen verder in het artikel iets over het bereiden van de maaltijden voor de patiënten in het Hospice de Sécurité (Sint-Juliaanshospitaal) in de Boeveriestraatin 1798. Zo kregen ze als ontbijt elk een halve liter kokend water met 1/3 melk, 250 gram brood dat 2/3 tarwe en 1/3 rogge bevatte. Het zal niet verbazen dat de elite luxueuzere ingrediënten te eten kreeg en dat die mensen een maaltijd met een sigaar afsloten. Het boek is rijkelijk versierd met tal van minder bekende en zelfs onbekende illustraties. Er werd vooral geput uit Brugse stedelijke collecties, maar ook privécollecties. Op die manier is ‘Brugge voor Napoleon’ niet enkel prettig om lezen, maar ook een streling voor het oog.

‘Brugge voor Napoleon’ is een uitgave van Sterck en De Vreese. Het telt 616 blz. en kost 59,90 euro. Het is verkrijgbaar in de betere boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise