Brugge viert 20 jaar werelderfgoed met boek over hedendaagse architectuur
Op woensdag 2 december viert Brugge haar twintigjarige erkenning door Unesco als werelderfgoedstad. De Stad bekroont dit jubileum met het boek ‘Beeld van de Stad’, dat een minder bekend facet van Brugge blootlegt aan de hand van hedendaagse kunst- en architectuurprojecten.
“Dit boek bewijst dat Brugge geen Bokrijk is, het is een levendige en dynamische stad”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Toen Brugge werelderfgoedstad werd, werd de beschermde stad niet onder een stolp geplaatst, de voorbije twintig jaar zijn er nieuwe projecten gerealiseerd. Deze publicatie toont hoe Brugge recent is geëvolueerd, maar schetst ook wat de toekomst ons brengt, met respect voor het verleden.”
Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon vult aan: “Dit titel van werelderfgoed is meer dan een trofee. Ze noopt ons tot inspanningen om die 410 hectare beschermd erfgoed en 168 hectare bufferzone te honoreren en nieuwe kwalitatieve architectuur in te passen. Daartoe is er een managementplan ontwikkeld en een expertencommissie samengesteld.”
70 interventies
‘Beeld van een stad selecteerde 70 hedendaagse kunst- en architectuurinterventies die mee het stedelijk Brugs landschap vorm hebben gegeven. Het gaat onder meer over het Concertgebouw, het nieuw Rijksarchief, De Conzettbrug en zelfs het nieuwe dierenasiel van Het Blauwe Kruis. Maar ook om beelden van Jan Fabre, Ignace Bernolet, Giuseppe Penone en Constant Permeke. Of De Republiek, de ABC-toren in Zeebrugge en een geveltekening van Benoît van Innis op het Jan Breydelstadion.
Acht essays gaan dieper in op thema’s als kunst in de stad, bouwen in werelderfgoed en stadsvernieuwing. Voor cultuurschepen Nico Blontrock is dit boek een uitnodiging om zelf te gaan kijken in Brugge. Daarom werkte het team van de Triënnale Brugge samen met de cluster Omgeving een gratis stadsplan 25/25 en bijhorende wandeling uit langs al die hedendaagse interventies.
‘Beeld van een stad’ is uit bij Borgerhoff & Lamberigts, telt 256 pagina’s en kost 29,99 euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier