Brugge kampt met een nijpend probleem: een tekort aan openbare toiletten
De nood aan bijkomend openbare toiletten is zeer groot. Bij de officiële opening van het speelplein in het Astridpark schonk buurtbewoonster Marijke Korteweg uit protest een mobiel ‘kakpotje’ aan burgemeester Dirk De fauw. Ook in het vaccinatiecentrum zijn er nijpende problemen, zo blijkt.
Brugge wil zich profileren als een kind- en jongerenvriendelijke stad. Maar blijkbaar hebben die geen ‘hoge noden’ in de ogen van het schepencollege. In het beleidsprogramma van het huidig stadsbestuur staat nochtans in dikke inkt vermeld dat het bestuur zich maximaal zal inzetten om in de stad verder de leefwereld van kinderen en jongeren te verbeteren. Met infrastructuur op maat, zoals in het Astridpark. In volle coronapandemie, in juni 2020, werd dit vernieuwde speelplein in gebruik genomen. Bijna anderhalf jaar later werd het officieel en feestelijk geopend.
Kakpotje
Volgens schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem werd 103.000 euro geïnvesteerd in de speeltoestellen. Jeugdschepen Mathijs Goderis benadrukt dat de heraanleg tot stand gekomen is na overleg met de buurt en met kinderen. Blijkbaar niet met alle buurtbewoners. Marijke Korteweg schonk uit protest een plas- en kakpotje aan burgemeester Dirk De fauw. Zij laakt het feit dat er geen openbaar toilet is in het Astridpark: “Eén jaar en vijf maanden na mijn brief, een jaar na het speciale nummer van de Krant van West-Vlaanderen over de publieke toiletten in Brugge, een jaar na mijn gegronde klacht bij de Ombudsman van de Stad Brugge, stellen we vast dat er nog steeds geen openbare wc’s zijn voor de kinderen en hun ouders/begeleiders.”
“Het is wraakroepend dat er toiletten geplaatst worden voor het WK wielrennen, de marathon, maar voor spelende kinderen en begeleiders is dat kennelijk de moeite niet waard. De bosjes volstaan en dat wildplassen kan bovendien geld in de stadslade brengen. Vroeg of laat wordt er in die bosjes een kind aangerand, maar dat deert het stadsbestuur kennelijk niet.”
Volgens Dirk De fauw zijn er publieke openbare toiletten voorzien in het nabijgelegen parochiaal centrum, na renovatie: “Dat project heeft wat vertraging opgelopen, de stad geeft nochtans 100.000 euro subsidie.”
Vaccinatiecentrum
Ook elders in Brugge zijn er problemen. De 87-jarige Brugse weduwnaar Hubert Van Quathem hield bijna een natte broek over aan zijn bezoek aan het vaccinatiecentrum. “Zoals vele senioren sukkel ik al jaren wat met mijn waterwegen. Mijn blaas is wat minder elastisch en ik moet van mijn arts plaspillen nemen om beter te kunnen urineren.”
“Ik moest om 9.36 uur in het vaccinatiecentrum zijn en vertrok ruim op tijd, om zeker een plaatsje te vinden op de parking en naar het vaccinatiecentrum te kunnen stappen. Nadat een vrijwilligster mijn temperatuur gemeten had en ik mijn handen met gel ingewreven had, voelde ik plots een hoge nood. Ik vroeg de dame in kwestie waar de toiletten zich bevonden. Ze zei vlakaf: hier zijn geen wc’s! Toen ik opperde dat er toch dagelijks honderden mensen naar het centrum komen en dat er wellicht nog personen waren met een dringende behoefte, antwoordde ze mij: het spijt mij, dat kan niet.”
Tot twee keer toe werd mij gezegd dat er geen wc’s zijn in het vaccinatiecentrum
“Toen een andere vrijwilliger het vragenlijstje afliep – bent u ziek, recent geopereerd? – heb ik ook bij die persoon gepolst naar de toiletten. Opnieuw werd mij gezegd dat ik daar niet naar de wc kon gaan. Nog een geluk dat ik niet lang moest wachten op een prik. Het was meteen aan mij. Maar nadien word je verondersteld om een kwartier te rusten. Na tien minuten ben ik ervan onder gemuisd, ik kon het niet meer uithouden. Ik ben naar mijn auto gegaan en ben vlug naar het einde van het B-park gereden, waar ik op het gazon heb geplast. Ondertussen was mijn onderbroek al nat. De manier waarop ik behandeld werd, is schandalig. Ongetwijfeld ben ik niet de enige bejaarde met een hoge nood.”
Volgens Filip Strobbe, de directeur van het Brugs vaccinatiecentrum, zijn er drie toiletten in deze voormalige winkel : een heren-, een dames- en een mindervaliden-wc: “Maar ze liggen natuurlijk achter de schermen, onze medewerkers dienen de mensen, die dringend moeten, te begeleiden. Dat gebeurt ook, ik heb het zelf ook al gedaan. Hetgeen deze meneer vervaren heeft, moet op een misverstand berusten. Toen de 85-plussers aan de beurt waren voor een prik, kregen we 200 personen per dag over de vloer. Zelf heb geen situatie gezien dat die drie toiletten onvoldoende waren. Voor de 65-plussers verwachten we 600 mensen per dag. We zijn aan het kijken om extra toiletten te plaatsen. De meer mobiele menen kunnen normaal gezien terecht in de toiletten van B-park.”
Dat antwoord voldoet voor Hubert Van Quathem niet. “Mijn dochter vertelde mij dat er wel toiletten zijn op B-park, verder weg, bij de Carrefour, maar die waren dicht uit vrees voor besmettingen…”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier