Brugge creëert groene belevingszone aan de Boninvest

Het plan voor de heraanleg van de Boninvest in Brugge. © Stad Brugge
Stefan Vankerkhoven

In 2021 kocht Stad Brugge een administratief gebouw en garagestelplaats langs de Boninvest aan. “Met deze strategische aankoop creëren we een historische kans om onze Brugse Vesten te herstellen en de groene wandeling en fietsroute rondom te stad te vervolmaken”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Tijdens de winterperiode vatten we aan met het aanleggen van een nieuw stukje groen – een belevingszone – langs onze vesten.”

“De Vesten zijn heel populair, het is echt de tuin van de Bruggelingen. Het vormt een plaats waar alle Bruggelingen en velen van buiten Brugge kunnen samenkomen, wandelen of joggen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “In tijden waarbij groene openbare ruimte steeds meer gegeerd is, mogen de Bruggelingen zich heel gelukkig prijzen met deze historische aanleg van de Vesten.”

Belevingszone

In 2021 kocht het stadsbestuur voor 2,4 miljoen euro een garagestelplaats en administratief gebouw aan de Boninvest aan. “Het gaat om 5.280 m² grond, we willen de stadsvesten nog mooier maken als belevingszone. Daar past de versterking van de Boninvest als groene ruimte volledig in”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

“We hebben deze legislatuur al veel geïnvesteerd in onze stadsvesten: alle dolomietpaden werden vernieuwd, een investering van 2,5 miljoen euro. We zorgden ook voor groene stoelen op de Vesten en een pop-up speelpleintje aan de Gentpoort.”

Aanleg park

Volgens burgemeester Dirk De fauw wordt, na de opbraak van de bestaande verharding, het bestaande wandel- en fietspad in dolomiet vernieuwd: “Op die manier kunnen we een veilige verbinding voorzien.”

Dirk De fauw en Mercedes Van Volcem stelde de plannen voor de Boninvest voor.
Dirk De fauw en Mercedes Van Volcem stelde de plannen voor de Boninvest voor. © Persdienst Brugge

“De parkzone wordt doorgetrokken waar de gebouwen momenteel nog staan, hier zal gazon, 5.400 bloembollen, onder andere krokussen en tulpen, en drie platanen aangeplant worden”, verduidelijkt Mercedes Van Volcem. “We plaatsen hier straatmeubilair, zodat mensen kunnen zitten en even uitrusten. Zwanenhalszitbanken, picknickbanken en afvalmanden zijn voorzien.”

Mouterij

De overgebleven gronden en gebouwen worden nog voor helft gehuurd door de FOD Justitie die er inbeslaggenomen voertuigen stalt. “De huur loopt nog tot 2027 en we gaan die huur ook laten doorlopen omdat ze ook een stuk van de investering dekt”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Ook de historische mouterij blijft staan. Doordat deze een erfgoedwaarde heeft wordt deze niet gesloopt. De functie die dit gebouw zal krijgen wordt nog onderzocht. “Nadat de gebouwen in 2027 vrijgegeven worden, zal verder gekeken worden om de Boninvest groener en veiliger voor voetgangers en fietsers te maken”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier