Broers Jonckheere uit Westkerke zetten punt achter beroepsactiviteiten in sanitair en centrale verwarming: “Grote evolutie meegemaakt”

Jan en Dirk Jonckheere stoppen als loodgieters. Dirks echtgenote Sonia Plaisir runde de winkel. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Na 95 jaar komt een einde aan wat ooit gestart werd door grootvader Henri: Dirk en Jan Jonckheere gaan met pensioen en stoppen hun activiteiten in sanitair en centrale verwarming. En de bekende winkel langs de Gistelsesteenweg in Westkerke, uitgebaat door Dirks echtgenote Sonia Plaisir, houdt vanaf september uitverkoop. “Onze vader Lievin, die in 1950 de zaak van zijn vader overnam, was nog een loodgieter puur sang. Hij was bekend voor zijn zinkwerk voor dakgoten”, zeggen de broers. “Vandaag behoort dit niet meer tot ons werk.”

Het verhaal van de firma Jonckheere gaat terug tot 1928. Toen startte grootvader Henri in Westkerke, recht tegenover de pastorie, als velomaker en baatte ook café De Halve Maan uit. “Als vlug verkocht hij ook tassen en borden en Leuvense stoven”, vertellen Dirk en Jan. “In 1950 nam vader Lievin de zaak over. Een jaar later stopte het café, want moeder Alice Hernay had het niet voor een café. In de plaats kwam er een winkel met huishoudgerief en ijzerwaren. Je vond er alles wat je nodig had.”

Zinkwerk

Vader Lievin werkte eerst in de Flandria in Zedelgem en kreeg stilaan de goesting te pakken om zich als loodgieter op te werken. “In zijn beginjaren zette hij vooral pompen in de keukens, zorgde hij voor de aansluiting met de regenput. Er was toen nog een stromend water. Hij specialiseerde zich dan in zinkwerk en maakte alles zelf. Chauffage leggen heeft hij nooit gedaan”, weten de broers.

“We hebben veel bijgeleerd in de fabrieken”

In 1968 studeerde Jan Jonckheere af als metaalbewerker en ging direct aan de slag bij vader. Dirk kwam in 1980 in de zaak nadat hij eerst enkele jaren ervaring had opgedaan bij een firma van centrale verwarming. “Na het overlijden van mama in 1973 heeft vader stilaan de zaak aan ons overgelaten. Intussen deed mijn latere echtgenote Sonia – we trouwden in 1978 – de winkel”, vertelt Dirk.

Zitbad

De broers maakten in de voorbije 40 jaar een grote evolutie mee in hun werk. “De eerste badkamers die we installeerden, waren met een zitbad in fonte, heel zwaar. Ooit hebben we een bad met een meter breed en 1,90 meter lang langs een ladder naar boven gedragen”, weet Jan nog. Hij heeft tot vandaag ook nog altijd zijn zaak waar je een kachel kan kopen. “Na de kolenkachels kwamen deze op mazout, daarna gas. Nu verkopen we nog wel kachels, maar gewoon als vervanging van een oud exemplaar. Vooral oudere mensen houden er aan vast en vinden de vlam belangrijk.”

In 1928 startte Henri Jonckheere, grootvader van Dirk en Jan, met een winkel en velomakerij. In het pand was ook café De Halve Maan gevestigd, een lokaal van de duivenbond en voetbalclub FC Flandria.
In 1928 startte Henri Jonckheere, grootvader van Dirk en Jan, met een winkel en velomakerij. In het pand was ook café De Halve Maan gevestigd, een lokaal van de duivenbond en voetbalclub FC Flandria. © repro LIN

In de vele jaren dat de broers werkten als installateurs hebben ze zich geregeld bijgeschoold. “We hebben ook veel in de fabrieken bijgeleerd. Af en toe moesten we eens iets speciaals oplossen, iets dat niet in het handboek staat”, lacht Jan Jonckheere. “Door fouten van iemand anders hebben we ooit een zinken dak moeten afbreken en herleggen. We hebben ons gevarieerd werk altijd graag gedaan.”

Naast de beroepsactiviteiten van Dirk en Jan Jonckheere zet ook Sonia Plaisir een punt achter haar winkel van huishoudgerei, tuinmeubels, ijzerwaren. In 1992 startte ze met de winkel op nummer 84. Later breidde die met de aankoop van het huis op nummer 82 nog uit. En achteraan zetten Dirk en Jan een grote hangar voor hun stockage.

Uitverkoop

“Vanaf september houden we uitverkoop”, zegt Sonia die ook in haar branche een grote evolutie meemaakte. “De fantasieartikelen zijn verdwenen, mensen kopen geen opzet zoals vroeger meer. Ook de verkoop is helemaal veranderd: vroeger was de zaterdag de beste dag. Wie uit werken ging, deed de boodschappen dan. Soms stond de winkel hier vol. Dat was ook de tijd dat je in Westkerke alles kon kopen met heel veel winkels. Er blijven er niet veel meer over. De verkoop is ook in elkaar gestuikt. Door de komst van de vele ketens kopen de inwoners nog weinig lokaal. Alleen in uiterste nood springen ze hier binnen”, weet Sonia. “Bij ons is altijd kwaliteit een grote prioriteit geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier