Broers fietsen Dwars door België voor goede doel: Marc met koersfiets, Erik met handbike

Erik Deley en zijn broer. © (foto EF)
Redactie KW

Marc Dely (58) uit Lichtervelde doet binnenkort voor de derde keer mee aan Dwars door België. Samen met zijn broer Erik (59) uit Loker zal hij in juni de fietstocht van zo’n 400 kilometer afleggen. Het geld dat de deelnemers zullen inzamelen, gaat naar een project van Broederlijk Delen in Guatemala. “Fietsen is voor mij de enige manier om me zelfstandig te verplaatsen”, zegt Erik, die sinds 2003 kampt met een fysieke beperking.

Dwars door België wordt georganiseerd door Broederlijk Delen, een Vlaamse organisatie die zich inzet voor een waardig leven voor gemeenschappen op het platteland in Afrika en Latijns-Amerika. De fietstocht start op zaterdag 8 juni en duurt tot maandag 10 juni. De tocht van 400 kilometer start in Meersel-Dreef, een dorp in de provincie Antwerpen en het meest noordelijke punt van België. De driedaagse fietstoer eindigt in Tourgny (provincie Luxemburg), het zuidelijkste dorp van België.

Goede herinneringen

Voor Marc Dely is het al de derde keer dat hij meedoet en hij heeft enkel goede herinneringen aan de vorige edities. “We hebben al tweemaal goed weer gehad en ook de voorziening van voedsel en drinken verliep telkens goed”, herinnert hij zich nog goed.

Marc doet vooral mee om zijn broer Erik te begeleiden, beiden zijn geboren in Lichtervelde en vader van drie kinderen. Na een schouderblessure kreeg Erik, die straks voor de zesde keer deelneemt aan het evenement, een fysieke beperking. “Daarom is hij minder mobiel”, vertelt zijn broer Mark. “Wandelen is erg moeilijk voor Erik.” Na een lange herstelperiode ontdekte Erik de ligfiets. “Sindsdien kan hij erg goed fietsen en gaat hij overal naartoe waarnaar hij wil”, aldus Mark.

Sterke band tussen broers

De deelnames aan Dwars door België vormen voor Erik een motivatie om te blijven fietsen. Sinds 2014 is hij dan ook een vaste waarde op de fietstocht van Broederlijk Delen. “Ik wou een uitdaging aangaan en bewijzen dat minder mobiele sporters toch serieuze prestaties kunnen leveren”, zegt Erik. “Gezien mijn beperkingen sport ik met een aangepaste ligfiets. De voorwaarde om mee te kunnen doen, is dat iemand me helpt. Niet meteen tijdens het fietsen, maar wel bij het ontbijt of tijdens het aankleden. Daarom gaat mijn broer mee om mij te helpen. We hebben altijd al een goede band gehad en Marc stond er vanaf de eerste dag toen ik vanaf 2003 door het leven moest met een beperking, na een aantal complicaties bij mijn schouderblessure.”

“Fietsen is voor mij overigens de enige manier om me zelfstandig te verplaatsen. Autorijden bijvoorbeeld zou wel lukken, maar enkel met hulpmiddelen en daarvoor pas ik. De ligfiets ontdekte ik in 2006. De Muur van Hoei fiets ik moeiteloos naar boven, maar een grote trap of opstap kan ik niet op. Tijdens Dwars door België in 2017 moesten we voorbij een doorgang die te smal was voor mij, ik werd toen letterlijk met mijn fiets over de blokken gedragen. Er is dan ook een enorme band en gedrevenheid binnen de groep van zogenaamde ‘dwarsfietsers’. Die positieve sfeer stimuleert mij om ieder jaar deze uitdaging aan te gaan.”

In de aanloop naar zijn vijfde deelname in 2018 zamelde Erik net geen 5.000 euro in. “Samen met mijn broer wil ik nu zeker boven dat bedrag gaan”, besluit Erik. Tot nu toe hebben de broers al 1.130 euro ingezameld. Wie beide broers wil steunen, kan dat door te storten op de rekening van Broederlijk Delen, BE13 0000 1171 1839 met de mededeling +++300/6616/94292+++

(MDN/FL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier