Broer en zus Defever zijn ereburgers: “Veel goeds gedaan voor Gistelnaars”
Tijdens een speciale zitting van de gemeenteraad werden broer en zus Defever officieel tot ereburger van Gistel benoemd. In 2007, na meer dan 60 jaar dienst, stopten ze met de dokterspraktijk in de Stationsstraat. Marie-Hélène deed onlangs een opmerkelijke schenking om het nieuwe stadspark in te richten, Egide was jarenlang een graag geziene dokter. “Marie-Hélène begon te wenen toen ze vernam dat ze ereburger werd. Ze verdient het, absoluut”, vertelt haar nicht Annie.
Eind maart maakte het lokaal bestuur haar plannen bekend om een nieuw stadspark in te richten in het centrum van de stad. Daarvoor kreeg ze van Marie-Hélène Defever een straffe schenking van zowat 516.000 euro. Het stadsbestuur bedankte de dame met het voorstel om haar tot ereburger te benoemen, anderzijds zal het stadspark de naam van Egide Defever dragen. Om alles te officialiseren, keurden de raadsleden zowel de schenking als eretitel unaniem goed. Sterker nog: ook broer Egide Defever, die in 2012 overleed, krijgt postuum de titel van ereburger – een ideetje van CD&V. “Broer en zus hebben de gezondheidszorg in Gistel namelijk jarenlang samen in goede banen geleid”, zegt oppositieraadslid Bart Halewyck.
Nicht Annie:“Marie-Hélène liet traantje toen ze vernam dat ze ereburger werd”
Voor Marie-Hélène is met de officiële schenking én eretitel de cirkel rond. De dame wordt in juli 97 jaar. “Ze maakte onlangs thuis een pijnlijke valpartij, waardoor het wat minder met haar gaat. “Maar ze wordt omringd met de beste zorgen”, vertelt nicht Annie Defever (76), die zich ontfermt over haar tante. “Ze maakt het nu best goed hoor. Elke dag gaat het beter en beter. Spreken en nadenken gaat goed.” Burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) riep na de bekendmaking van de schenking alle inwoners op om Marie-Hélène een kaartje van dank en goeie gezondheid op te sturen. “En die oproep wordt keurig opgevolgd. Ik weet niet hoeveel kaartjes ze precies heeft ontvangen, maar het zijn er véél”, benadrukt Annie.
Verdiend
“Broer en zus hebben zich altijd voor de volle 100 procent ingezet voor hun werk”, gaat ze door. “Samen hebben ze veel goede dingen gedaan voor de Gistelnaars. Egide was een knappe bol en behaalde op de universiteit steeds grote onderscheidingen. Marie-Hélène stond steeds aan zijn zij. Omdat ze zich nog altijd verbonden voelt met de inwoners, besloot ze die schenking te doen. Toen bekend werd dat ze als ereburger zou worden benoemd, begon ze te wenen. Ze verdient die titel, absoluut. Dag en nacht, zon- en feestdagen was de dokterspraktijk bereikbaar. Terwijl Egide als dokter de patiënten onderzocht, was Marie-Hélène diegene die de cliënten ontving en uitwuifde. Daarbij bood ze steeds een luisterend oor, en gaf ze raad en advies. Veel inwoners zijn haar daarom erg dankbaar. Ze verdient het om op de voorgrond geplaatst te worden, Egide ook, natuurlijk. Voor haar is dit een knappe erkenning waar ze erg van geniet.”
In het rijtje ereburgers staan nog enkele mooie namen. Onder meer bisschoppen Johan Bonny en Koen Vanhoutte, advocaat Raoul Maria Depuydt, voortrekker van de Godelieveprocessie Alexandre Vasseur en de Duitse voorzitter van het verbroederingscomité Heinz Günther werden eerder al benoemd.
(Timmy Van Assche)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier