Brigitte Himpens geeft K&V-leiding door aan vertrouwd bestuursgezicht: “Nu is het tijd voor familie en reizen”

Brigitte Himpens geeft de fakkel door aan Johan Bonte. © HV
Redactie KW

Na ruim 12 jaar zet Kunst & Vermaak-voorzitter Brigitte Himpens een punt achter de leiding van de Zedelgemse harmonie. Ze hield dynamiek in de (bestuurs)werking en verbond enthousiast en bemiddelend anciens en jeugd. Vanaf 1 september volgt K&V-bestuurslid Johan Bonte haar op, met eenzelfde zin voor muzikale kwaliteit en samenwerking.

Ze woont op Zedelgem dorp, waar zaal Memling was, de oude repetitieplek van de koninklijke harmonie Kunst & Vermaak (K&V). Aan haar muur is een kleurrijke grote groepsfoto van het korps ingekaderd. Brigitte Himpens (63) nam sinds het eindejaarsconcert van 26 december 2011 nogal plots het voorzitterschap over de Zedelgemse harmonie over van Maurice Haesaert.

Als collega in de lokale politiek sponsorde ze de harmonie en volgde de concerten vanop de eerste rij en ontdekte ze als nieuwkomer bij K&V “een (sol)sleutel tot een grandioze muzikale wereld.”

Algauw zag ze dat in Zedelgem ‘Kunst & Vermaak’ ook staat voor ‘Kwaliteit en Vermaak’, voor vriendschap en speelplezier binnen één grote muzikale familie met één grote passie voor muziek.

“Als voorzitter heb ik altijd sámen met het bestuur de werking van de harmonie hoog in het vaandel trachten te houden en nam ik mijn verantwoordelijkheid met volle overgave. In mijn agenda gaf en geef ik nog altijd prioriteit aan elke activiteit van Kunst en Vermaak”, vat ze aanstekelijk enthousiast samen.

“Ik geniet er telkens van om te zien hoe de muzikanten en majorettes het beste van zichzelf geven tijdens optredens, uitstappen of wedstrijden, dankzij de kwalitatieve inzet van de dirigent en lesgevers.”

Bezieling

Zelf deed Brigitte een bescheiden poging om tuba te leren spelen, en hield ze mee de traditie levend. Ze beleefde de eindejaarsconcerten en uitstappen naar het Moezeldorp Reil, waar K&V met de lokale harmonie verbroederde, als haar hoogtepunten.

Het zaalpubliek hoorde haar telkens bezield het (dank)woord nemen tijdens onder meer elke Sint-Ceciliaviering en de viering van 50 jaar K&V-majorettes. Muziekvolle jaren schonken haar oprecht geluk en vriendschap, “dankzij het contact met dirigenten en lesgevers, bestuursleden, muzikanten, drummers en majorettes, ouders, sympathisanten en medewerkers.”

Vrijwilligerswerk

Maar ze lag ook van “haar” harmonie wakker, wanneer bemiddelen voor de goede vrede soms nodig was. Een beslissing van de voorzitter was doorslaggevend, al was ook zwijgen soms goud waard. Op die momenten dacht ze vaak aan wat ze haar voorganger Maurice Haesaert beloofde: “om de vereniging met de nodige toewijding te verzorgen en de band met en tussen iedereen sterk te houden”, blikt ze terug.

“Ik daag mezelf uit om nog eens iets anders in mijn leven te doen. Volgend jaar ga ik met pensioen, en wil ik aan mijn vrije tijd een andere invulling geven met meer aandacht voor familie en vrienden. Ik droom ook van verre reizen en vrijwilligerswerk in het buitenland en wil vroegere hobby’s opnieuw opnemen. Kunst en Vermaak zet ik niet aan de kant en ik engageer mij om af en toe als helpende hand aanwezig te zijn.”

Ik daag mezelf uit om nog eens iets anders te doen in mijn leven

Toen Brigitte begin april haar zoektocht naar een opvolger bekend maakte binnen de harmonie, diende in overleg al vlug een gevestigde waarde uit eigen rangen zich aan. Na al 52 jaar muzikant bij K&V te zijn, waarvan al 12 jaar in het bestuur, voelde bestuurslid Johan Bonte (60) zich wel geroepen om voor de nu 100-tal leden de voorzittersstoel over te nemen.

Praktisch verandert er weinig, want als bestuurslid ‘logistiek’ was hij op talloze activiteiten als eerste en laatste man al een vertrouwd gezicht van de harmonie. Met digitale communicatie en een recent geheel nieuwe website, ziet hij traditie en vernieuwing samengaan.

“Met een lichte maar zekere instroom van muzikanten via onze jeugdharmonie, krijgen we ook jongere bestuursleden met frisse ideeën. Ook buiten het bestuur plannen we meer werkgroepen te maken, om leden mee events te laten organiseren. Net als Brigitte al deed, blijf ik samenwerking tussen muzikanten, drumband, majorettes, vrijwilllgers… stimuleren. Ik wil de muzikale kwaliteit en vriendschap hoog houden, met een generaal overzicht.”

Overdracht

Een feestelijke overdracht van de (sol)sleutel aan Johan Bonte volgt tijdens de Sint-Ceciliafeest komend najaar. Brigitte Himpens zegt K&V echter geen vaarwel. Ze blijft lid in beste vriendschap, en steunend aan de zijlijn staan. Uitdrukkelijk bedankt ze de hele harmonie voor alle vertrouwen doorheen de jaren. “Ik kan trots terugblikken. Het gaat Kunst en Vermaak goed!”

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier