Brenda Utterwulghe coacht je met podcastroutes over het strand

“Eigenlijk is het een ‘mentale stretch’: met de inzichten die ik aanreik, kun je zelf aan de slag”, vertelt Brenda Utterwulghe.© WK
“Eigenlijk is het een ‘mentale stretch’: met de inzichten die ik aanreik, kun je zelf aan de slag”, vertelt Brenda Utterwulghe.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Mental coach Brenda Utterwulghe startte in coronatijd met podcastroutes over het strand, die inzetten op onze mentale gezondheid. “In deze tijden is het zinvol om eens stil te staan en te kijken of we wel goed bezig zijn.” Na ‘Onbekend Oostende’ is er nu ook ‘Authentiek De Haan – Naar de essentie’.

Brenda Utterwulghe (51), stress- en burn-outcoach, richtte in 2014 Attitude at work op. “Als vissersdochter kreeg ik van mijn vader de arbeidsethos mee: het harde werken. Maar tegelijk is dat ook lang mijn grootste valkuil geweest. Ik heb soms zelf op het randje van een burn-out gestaan”, vertelt ze.

Onder de noemer ‘Kwist’ coacht Brenda nu vanop afstand: aan de hand van podcastwandelroutes wil ze ons uit de ratrace halen, ons eens doen stilstaan in ons jachtig leven. Na Onbekend Oostende is Authentiek De Haan – Naar de essentie al de tweede route en deze zomer volgt er nog een derde langs de westkust.

Automatische piloot

Authentiek De Haan – Naar de essentie is een wandeling van 6,5 km die vertrekt in Vosseslag en eindigt aan de Spioenkop in Wenduine. Dat ‘authentiek’ slaat eigenlijk op twee dingen: enerzijds op onze groene gemeente, met haar beschermd dorpsgezicht, en anderzijds dus ook op onze essentie als mens. We zitten allemaal op de drukke snelweg van het leven, op automatische piloot, maar we steken ons ook vaak weg achter verhalen. De vraag is: leef je wel jóuw verhaal?”

Strandjutter

De startplaats, het standbeeld van strandjutter Mong De Vos, is symbolisch. “Want wat van die legende is er waar?” aldus Brenda. Authentiek De Haan – Naar de essentie is een podcastwandeling: het enige wat je ervoor nodig hebt, is een opgeladen gsm en oortjes. Onderweg ontvang je inspirerende oefeningen en krijg je boeiende verhalen en wist-je-datjes over de zee te horen.

“Of je er nu twee uur over doet of een hele dag, dat kies je zelf. Maar dit is dus niet zomaar een toeristische wandelroute, het is jezelf even loskoppelen van de wereld en stilstaan bij wie je bent. Een stukje me-time of een moment van bezinning, weg van alle prikkels. Eigenlijk is het een ‘mentale stretch’: met de inzichten die ik aanreik, kun je zelf aan de slag.”

“Ik geloof in de kracht van de natuur en in de zee als medicijn” – Brenda Utterwulghe

Brenda gebruikt de zee als louterend element. “Nog iets wat ik als vissersdochter geleerd heb: het besef dat er altijd iets groter is dan jezelf. Ik geloof in de kracht van de natuur en in de zee als medicijn”, zegt ze.

“Een jaar geleden zat ik zelf ook plots met een lege agenda. Dit zíjn uitdagende tijden, en dan is het extra zinvol om eens bij de dingen stil te staan en jezelf heruit te vinden”, zegt ze. “Mediteren is overigens meer dan ‘zen’ worden, het gaat ook over het zoeken naar de juiste balans. Ik wil je helpen inzien hoe je je waarden optimaal kan inzetten in je dagelijks leven, en als persoon word je hier energieker en rijker van. Einstein zei het al: alles is energie.”

Vastlopen in patronen

Authentiek De Haan – Naar de essentie is een webapplicatie die je voor 35 euro kan downloaden op www.kwist.be . Kwist komt van ‘quest’ – Engels voor ‘zoektocht’ – maar kan ook in het dialect geïnterpreteerd worden. “Als mensen bij een coachingsessie tot inzicht komen, zeggen ze achteraf vaak ‘kwistet’. Ik wil daarmee aangeven dat we vaak vastlopen in patronen en gewoontes, terwijl de oplossingen eigenlijk voor de hand liggen. Het is gewoon een kwestie van de juiste mindset . En ons West-Vlaams accent maakt ons ook allemaal authentiek”, glimlacht Brenda. Kwistet is volgens Brenda ook een geschikte uitdaging voor in coronatijd.

“De code blijft een jaar geldig en de route is na activatie nog een maand beschikbaar. Je kan hem dus ook aan iemand cadeau doen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier