Brandweer Nieuwpoort viert 115-jarig bestaan met veiligheidsdag: “Een dag vol actie en plezier”

Erik Windey (56, brandweerman), Rino Debruyne (48, brandweerman), Ward Geryl (30, korporaal), Tom Bovy (37, korporaal) en Patrick Dumortier (33, brandweerfotograaf). © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

De brandweer van Nieuwpoort bestaat 115 jaar en dat moet gevierd worden! Op 10 augustus organiseert de brandweer een grootse veiligheidsdag in het Prins Mauritspark. Een dag vol actie en plezier voor jong en oud, met een unieke kans om samen met een brandweerduiker in een duiktank te springen.

“De brandweer van Nieuwpoort heeft een lange en roerige geschiedenis. De goed gestructureerde brandweer zoals we die nu kennen, kwam tot stand onder het ambt (1884-1909) van burgemeester Willem De Roo. Helaas zijn veel archiefdocumenten verloren gegaan. De huidige brandweer werd opgericht rond 1905-1906, maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ontbonden. Na een eenvoudige rekensom kunnen we concluderen dat de huidige brandweer van Nieuwpoort inmiddels 115 jaar bestaat”, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke.

“Nieuwpoort was in de middeleeuwen een van de grootste Vlaamse steden en werd regelmatig belegerd, waarbij de inwoners zelf voor brandbestrijding moesten zorgen. De vroegste documenten dateren uit 1739, waarin Joannes Pytyt en zijn kompanen jaarlijks 12 gulden ontvingen voor hun diensten. In 1753 beschikte de stad over 190 lederen emmers, 23 ladders en 9 haken, verspreid over het gebied.”

Eerste kazerne

Brandweerkapitein Richard Vandenabeele vervolgt: “In 1802 werd een vaste wacht, ‘den pompier’, opgericht om de waterpompen te bedienen. Charles Verhaeghe werd in 1810 de eerste chef pompier. Tijdens de Nederlandse bezetting in 1825 was Faquer chef pompier, gevolgd door Frans Deman in 1846 en Jan Vlasseman in 1850. De ontmanteling van de stadsmuren begon in 1860, waarna het poedermagazijn (bommenvrij) de eerste brandweerkazerne werd. Op 12 september 1865 besloot de gemeenteraad een vrijwillig brandweerkorps op te richten, met de eerste oefening op 5 november 1866. Politiecommissaris Augustus Ertel werd in 1867 bevelvoerder.”

“Eind negentiende eeuw liet de tussenkomst van de Nieuwpoortse pompiers te wensen over en werd er beslist om een nieuwe georganiseerde en gedrilde brandweerdienst in het leven te roepen. Schepen Jules Huyghebaert was hiervan de nieuwe bevelvoerder. Er werd een oproep gelanceerd, waar 40 personen gehoor aan gaven, alle 40 werden door burgemeester Willem Deroo aangesteld.”

“Ervaar hoe het voelt om in een duiktank te springen”

Tijdens WO I werd de stad volledig vernield, de brandweer werd hier dan ook ontbonden. In 1920 kreeg Huyghebaert het verzoek om het brandweerkorps terug op te richten. Al snel kreeg hij een korps van 20 brandweermannen. De bevelvoerder was tevens ook verantwoordelijk voor de controle op brandbeveiliging in de gemeenten Oostduinkerke, Lombardsijde en Westende. Deze gemeenten hadden toen voldoende blusmateriaal maar beschikten niet over geoefende brandweermannen.

“Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield de brandweer, ondanks beperkte middelen, stand”, vertelt Vandenabeele. “De voertuigen werden door inwoners beschikbaar gesteld om zo inbeslagname door de Duitsers te voorkomen.”

In 1945 werd Berquin opgevolgd door Maurits Eecke en later door Pierre Provoost in 1950. In 1957 kreeg het korps zijn eerste autopomp en nieuwe uitrusting. Victor David werd in 1967 bevelhebber, vernieuwde de kazerne en introduceerde een ziekenwagen en een duikersteam. In 1990 nam Roger Van Brussel het bevel over en in 2015 werd de stedelijke brandweer onderdeel van de hulpverleningszone Westhoek, met Richard Vandenabeele als nieuwe bevelhebber.

Grote veiligheidsdag

Op 10 augustus 2024 is het zover: de grote veiligheidsdag ter ere van het 115-jarig bestaan van de brandweer Nieuwpoort. Van 11 tot 18 uur kunnen bezoekers genieten van een veiligheidsdorp met static shows en demonstraties van verschillende veiligheidsdiensten. Naast de brandweer zijn ook de politie Westkust en de federale politie aanwezig, evenals de civiele bescherming, het Rode Kruis, de MUG-heli, het AZ West, een F. A. S. T-voertuig en nog veel meer.

“De feestelijke opening is om 13.30 uur”, zegt korporaal Ward Geryl. “Om 14 uur start het geanimeerde programma met The Blue Pita’s, gevolgd door Mona & Friends om 16.30 uur. DJARI treedt op om 18 uur en opnieuw om 20.30 uur. Mother Mercury staat om 19 uur op het podium en de avond wordt afgesloten door U2be om 21.30 uur.”

De brandweer van Nieuwpoort bestaat 115 jaar.
De brandweer van Nieuwpoort bestaat 115 jaar. © IV

Een van de hoogtepunten van de dag is de mogelijkheid om samen met een brandweerduiker in een duiktank te springen. “Dit is een unieke kans voor iedereen om te ervaren wat het betekent om een brandweerduiker te zijn. We willen het publiek op een interactieve manier betrekken en hen laten zien hoe veelzijdig ons werk is.”

Gezelligheid

Natuurlijk is er ook gedacht aan gezelligheid. “Door het hele park staan foodtrucks en is er een zomerbar, zodat bezoekers kunnen genieten van lekker eten en drinken terwijl ze naar de optredens luisteren of de demonstraties bekijken”, aldus Ward Geryl.

De toegang tot deze spectaculaire dag is gratis. “We nodigen iedereen uit om samen met ons dit bijzondere jubileum te vieren”, besluit Vanden Broucke.